Намалява младежката безработица
Секция: ИКОНОМИКА
29 Юли 2015 12:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Намалява младежката безработица

/КРОСС/Положителна тенденция е регистрирана по отношение на намаляване на младежката безработица, която е в синхрон с активния процес на прилагане на мерки и политики от страна на институциите. Коефициентът на безработица за младежите от 15 до 29 години е 17,7%, което е с 4,1 процентни пункта по-ниско спрямо 2013 година. Това сочи одобреният от кабинета Годишен доклад за младежта за 2014 година. Документът представя информация за социално-икономическото положение на младежите и предприетите мерки за тяхното развитие от страна на държавните институции и местните власти. Информацията покрива деветте основни приоритетни области в Националната стратегия за младежта (2014-2020) и отчита изпълнението и напредъка съобразно 21 ключови индикатора, част от които са заетостта и безработицата при младите хора, напусналите образователната система, професионалното ориентиране и реализация, младите хора в малките населени места и селските райони и др.

Годишният доклад е разработен от специализираната администрация на Министерството на младежта и спорта на базата на събрана и анализирана информация, подадена от централните и местни органи на властта, данни от Националния статистически институт, Евростат, както и други национални и международни проучвания, реализирани в отчетния период. Специално за целите на доклада е реализирано национално представително социологическо проучване на тема „Установяване на ефекта от политиките за младежта върху младите хора в страната" от агенция „Институт за социални изследвания и маркетинг МБМД", по поръчка на Министерството на младежта и спорта.
През отчетния период е нараснал броят на социалните услуги в общността, в това число и на тези, които осъществяват и дейности, насочени към подкрепа на младежи, а също така и размерът на отделените за целта финансови средства. В края на 2014г. общият брой на социалните услуги в общността е 841, с капацитет 18 933 места. В сравнение с 2013 година, броят на услугите се е увеличил с 60, а капацитетът с 1 090 места.
По отношение на здравословния начин на живот и практикуването на спорт са отчетени добри резултати- над една четвърт от българските младежи спортуват, като 52% от тях са във възрастовата група 15-19 години. В сравнение с учебната 2012/2013 г. броят на паралелките с изучаване на физическо възпитание и спорт се е увеличил с над 5%, както и броят на обхванатите проекти и програми за ученици с увреждания. Наличието на спортни съоръжения и обекти е позитивно оценено от младите хора в страната. 60% от младежите у нас смятат, че около дома им има достатъчно спортни обекти и съоръжения.
Негативни тенденции се отчитат във връзка с гражданската активност сред младите, както и незаинтересованост от политика. Около 2% от младите хора членуват в младежка или хуманитарна организация, или синдикат. Също толкова са част от политическа партия, а малко над 1% участват в „друга" неполитическа организация. Едва 28% от младите категорично заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори. Наблюдава се висок процент на декларирано недоверие в държавната и общинската администрация и антидемократични настроения сред българската младеж. Това дефинира необходимостта отговорните институции да предприемат структурирани и целенасочени действия за ефективното включване на младите хора в процеса на вземане на решения и повишаване на доверието им в институциите.
В настоящото издание на Годишния доклад за младежта описанието на младежкия статус и постигнатите резултати от изпълнението на отделните секторни политики е допълнено с нов раздел - „Политики за развитие и промяна", с което се цели да бъдат посочени конкретните действия за преодоляване на проблемите в сектора на младежта от страна на отговорните институции.