Хиляди на протест
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Юли 2015 13:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хиляди на протест

/КРОСС/В почти цялата страна собствениците на около 1000 предприятия и работниците в тях излязоха на протест срещу предстоящото поскъпване на тока от 1 август. Те искат отлагане на новите цени от догодина, като настояват първо за реформи в енергетиката. Според регулатора обаче няма законово основание за това.

И четирите национално представени работодателски организации, заедно с Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, се включиха в протеста. Според работодателите известната вече добавка "задължение към обществото", заложена в цената на тока, ще доведе до 20 процента скок в цената.

Бизнесът не е съгласен таксата "задължение за обществото" да се повиши и затова настояват за отлагане на решението на енергийния регулатор, каза Евгени Иванов от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Ние протестирахме преди три седмици и тогава казахме, че ще има ескалация на протестите, ако не бъдем чути. Очевидно не сме чути. Промяна почти няма в това, което очакваме да бъде като решение, което ни навежда на мисълта, че може би не е стигнало времето. Като не е стигнало времето, да им дадем време, така че да им стигне. Да го отложат с месец, два, три - толкова, колкото трябва, за да се убедим, че всички мерки, които набелязахме, ще бъдат изпълнени, за да може да не се стига до увеличение на тока до момента, в който има либерализация на пазара, каза Иванов, цитиран от БНР.

Протестът е в посока даване на аргументи на правителството да убеди КЕВР и Иван Иванов да не вдигат цената на тока. Това все още е възможно. Изтичания по системата, които, ако бъдат спрени, ще бъде запушен дефицитът в НЕК. Като спрем десет такива изтичания, ще намерим 15 милиона. Виждате откъде се намират парите, от крадците и от мафията, точка.

Ние настояваме да има конструктивни преговори. Трябва да се намери верният път, така че да бъде спасена и енергетиката, и индустрията, каза Александър Загоров от КТ "Подкрепа".

Заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев обясни параметрите на протеста и отговори на въпроса, защо правителството не е предложило всички промени, необходими за ликвидиране на дефицита в енергетиката.

Този протест е много по-мащабен от първия. Включиха се и фирми, работодатели от 30 града в страната. Почти всички браншове са засегнати от евентуално увеличение на цената на тока. Мерките, които заедно със синдикатите предложихме и обсъдихме с правителството, със законодателната власт, гарантират и дават възможност за непромяна на цената на електроенергията до Нова година, когато се очаква влизането на либерализирания пазар. И при положение че този пазар е конкурентен, той ще даде истинската цена на ел. енергията, която ние ще приемем. Но дотогава ние не бихме приели административни решения по отношение на ел. енергията, които са утежнени с различни преференциални добавки, с различни финансови тежести, с дългосрочни ангажименти и които рязко ще влошат конкурентоспособността на българската индустрия, ще доведат до неизпълнение на вече сключени договори, до срив в износа и до свиване на мощности, производства, освобождаване на работна ръка. На нас не ни е безразлично състоянието на енергетиката, но в същото време ние не бихме желали и няма да плащаме далаверите в енергетиката, а чрез цените, това е най-лесният вариант да се прикрият погрешните решения, недалновидните политики в сектора, безстопанствеността и безотговорността в сектора, липсата на всякакви реални реформи, чрез прехвърляне на тежест от едни върху други, в крайна сметка чрез повишение на цените, и ощетена винаги от тази криза в енергетиката остава индустрията, коментира Камен Колев.

Около 150 души излязоха на протест в Бургас - работници от завода за производство на вентилатори и горивна техника "Спартак", както и служителите на най-големия пристанищен оператор по Южното Черноморие "Български морски флот-порт Бургас".

По улиците на Русе едва 30-ина работници изразиха несъгласието си с предлаганите промени. Служителите бяха предимно завод "Фазан", "Дунарит", "Стефан и стил", а според организаторите много от хората не са се включили, защото са работещи във фирми, които имат непрекъснат цикъл или са с опасно производство.

Работници и служители от Добричко също се включиха в протеста символично - със стикери на реверите. Участие заявиха и над 20 фирми с повече от хиляда работници в Шумен.

Близо 200 души се събраха на площад "Независимост" във Варна. Работодателите в морската столица се обявявиха категорично против планираното повишаване на цената на електроенергията. Представителите на бизнеса нямат информация с колко точно ще е поскъпването, но поискаха то да се отложи до 1-ви януари догодина.

Според протестиращите, по-високите цени на електроенергията ще засегнат бизнеса пряко, а оттам и всички хора. Работодатели коментираха, че ръста, който отбелязват предприятията им в последно време, ще бъде буквално "изяден" от новите цени на електроенергията. От синдикатите пък бяха категорични, че подкрепят социалните си партньори.

От Българска търговско промишлена палата (БТПП) обявиха, че се придържат към постигнатите договорености с министър-председателя да няма повишаване на цената на електроенергията и за въвеждане на мерки, чието въздействие се оценява като годно да предотврати поскъпването. От организацията посочиха, че настояват за прозрачност на мотивите на КЕВР и зададоха въпрос: "Защо отново се говори за увеличение на цената на електроенергията, при ясни изчисления, че то може да се отложи, даже - избегне". От БТПП изразиха позиция, че са против изкуствено поддържане на ниски цени за всички граждани. От там посочиха, че ако се мисли за бедните, тогава не би следвало да се слагат всички под един знаменател, а тежестта да се прехвърля на фирмите. "Тези граждани, които са с добро финансово състояние, могат да поемат по-високи цени на тока, но ако се дават помощи, схемата да е направена така, че те да достигат до нуждаещите се. Сега всички плащат еднакво ток, независимо от банковите сметки или пустеещите имоти", подчертаха представители на Българска търговско-промишлена палата.

От Попово близо 100 представители на бизнеса подкрепиха националната протестна акция срещу повишаването на цената на тока за индустрията. Николай Черкезов, един от участниците, подчерта:
Вдигне ли се цената на тока, няма как да не се вдигне цената на продукцията. Пак обикновените хора ще платят това поскъпване на цената с увеличената цена на стоки - и на олиото, и на хляба, и на всичко.

Ефективни протестни действия има и в Казанлък. Там протестът започна в 11 часа във фирма „М+С Хидравлик" и ще продължи с митинг от 16 часа в „Арсенал".

„От повишаването на тока за промишлени нужди сериозно ще пострада българската икономика, която показва бегли сигнали за стабилизация. Да не бъде увеличавана стойността на електроенергията, ако не са изчерпани всички източници, има много резерви във ВЕИ-та", заяви прокуристът на „М+С Хидравлик" Владимир Спасов, цитиран от Рresstv

„Това, което се случва със забавянето на преговорите е престъпно. Енергетиката краде безобразно от всички, заради липсата на реформи", посочи още Спасов.

На протестната акция участницитеу поискаха отлагане на измисленото решение на ДКЕВР, както и спиране на криминалните практики в сектора. Синдикатите също изразиха мнение, че енергийната ни система е в дълбока криза.КНСБ и КТ „Подкрепа" ще подпомогнат правителство, което започне реални реформи в енергетиката.

„Днес спираме работа, за да протестираме и за да не затворим завода утре", заявиха от мениджмънта на „М+С Хидравлик". Акцията продължава, на място е наш екип.

Готови сме на принципа на равнопоставеността, диалога и социалната солидарност да участваме във всички преговори с държавните институции по повод възможностите за извеждане на българската енергетика от кризата, за повишаване конкурентноспособността на българските предприятия, за сигурни и устойчиви работни места и повишаване на доходите на българските работници" казват в съвместната протестна декларация синдикатите в Стара Загора.