Оранжев код за цялата страна
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Юли 2015 08:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Оранжев код за цялата страна

/КРОСС/Националният институт по метеорология обяви за днес оранжев код за цялата страна заради очакваните температури до 41 градуса.

Високите температури могат да доведат до здравословни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

Във всички области на страната ще бъде много горещо, а температурите ще са с още градус-два по-високи, отколкото в сряда, достигайки 36°-41°.

С около 5°-7° ще са по-ниски по Черноморието поради слабия източен вятър.

След обяд главно над планините и северозападните райони от страната ще се образува купеста облачност и е възможно на места да прегърми, но не и да превали.

Специалистите препоръчват в горещо време да се стараем да не излизаме навън в часовете между 12 и 18 ч. Ако това все пак се налага - да сме облечени с незапарващи, леки дрехи и отворени обувки. Освен това, препоръчително е да пием повече течности, да ядем повече плодове и зеленчуци и да избягваме алкохола. Рязката смяна на температурите също е вредна за организма.

Горещото време драстично увеличава опасността от пожари. В страната най-сериозна е обстановката в Хасковска област. Нов голям горски пожар избухна вчера вечерта до хасковското село Жълти бряг. След като по-рано пламъците обхванаха над хиляда декара край село Брягово, пламнаха и над 500 декара дъбова гора между Жълти бряг и Стамболово. По първоначална информация огънят е тръгнал от пасище, където е имало местни хора. Късно снощи пожарът е локализиран и опасността за селото е отминала. В Хасковска област горят още 6 пожара на различни места.