Рециклируема пейка с органични фотоволтаици ще бъде монтирана в Научно-технологичния парк
Секция: Технологии
30 Юли 2015 15:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рециклируема пейка с органични фотоволтаици ще бъде монтирана в Научно-технологичния парк

/КРОСС/ Пламена Георгиева и Крум Панчев са победителите в конкурса „Иновативна пейка", организиран от „София Тех Парк" АД. Младите архитекти спечелиха журито със своя проект на изцяло екологична, рециклируема пейка, която ще бъде монтирана на територията на Научно-технологичния парк. 

Победителите в конкурса бяха обявени от Елица Панайотова, изпълнителен директор на „София Тех Парк" АД, и арх. Димитър Смилков, член на журито, по време на информационно събитие на територията на парка.

„Изключително впечатлени сме от всички постъпили предложения и нетърпеливи да видим първия работещ прототип на пейката. Вече има заявен интерес не само от Столична община, но и от редица частни инвеститори. Ако проектите се окажат работещи и ефективни, успешни решения, те биха разположили такива пейки и в своите паркове, така че от тях ще могат да се възползват по-широк кръг от хора, а не само посетителите на Научно-технологичния парк", коментира при награждаването Елица Панайотова.

По думите й това е едва първият от редица конкурси, които организира „София Тех Парк" АД. „Имаме намерението след откриването на Научно-технологичния парк, планирано за края на тази година, да организираме още такива конкурси, които да стимулират иновативно мислещите, креативни хора да развиват таланта си", допълни Панайотова.

В допълнение, проектитите, класирани на второ и трето място, също ще имат възможност да бъдат прототипирани и разположени на територията на София Тех Парк. Това са съответно предложението на „Плейграунд Енерджи" - фирма, специализирана в проектирането на интерактивни забавления за деца, и проекта на арх. Емил Василев.

Проектът на Пламена и Крум единственият сред всички конкурсни предложения, при който фотоволтаичните панели са монтирани във вътрешността на самата пейка и са интегрирана част от нея. Заложени са органични панели от ново поколение. Основният елемент в пейката е т. нар. „пчелна пита", в която са съсредоточени всички най-важни изводи - USB входове, контакти и др. Предвидена е и вградена тонколона за ползвателите, желаещи да слушат музика.

„Формата на пейката е инспирирана от позите, които заема човешкото тяло. Проектирали сме и различни модулни варианти - възможност, например, пейката да има облегалка или някакво покритие. Основно черпихме вдъхновение и от фасадите на сградите в Научно-технологичния парк, за да може пейката да се вписва максимално добре в обстановката", разказаха победителите.

„София Тех Парк" АД е изпълнител на първия научно-технологичен парк в България, финансиран по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.