При бруцелозата няма зарязаване от човек на човек
Секция: Здраве
31 Юли 2015 10:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
При бруцелозата няма зарязаване от човек на човек

/КРОСС/Бруцелозата е заболяване, с което човек се заразява при контакт с болни животни, няма зарязаване от човек на човек или ако има то е изключително рядко.

Това каза в ефира на ТВ7 доц. Атанас Мангъров, началник на детската клиника в Инфекциозната болница.

Бруцелозата или така наречената малтийска треска е заболяване, което може да се каже, че е рядко за нашата страна, защото ние сме така да се каже северната граница на това заболяване, което е по-традиционно за средиземноморския регион, обясни доц. Мангъров.

Най-често заразяването става при консумирането на нетермично обработено месо или мляко, както и при контакт с биологичните секрети на животните при раждане, колене и така нататък. За съжаление заради липсата на достатъчен ветеринарен контрол, както и на това, че това заболяване все пак не е характерно за нашите географски ширини и затова именно се получи този бум на заболели от бруцелоза, коментира доц. Мангъров. Симптомите на заболяването са постепенно и постоянно повишаване на температурата, общо неразположение и болки в мускулите и ставите, изпотявания, загуба на тегло и така нататък. Това е заболяване, което ако не се лекува навреме и правилно, то човек може да загине от него. Доц. Мангъров добави също така, че лечението е дълго.