Учени уточниха възрастта на магнитното поле на Земята
Секция: Наука
31 Юли 2015 10:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени уточниха възрастта на магнитното поле на Земята

/КРОСС/Американски учени уточниха възрастта на магнитното поле на Земята - то се е образувало 700 милиона години по-рано, отколкото се считаше досега.

Магнитосферата е способствала за зараждането на биологичния живот на нашата планета, като я е защитила от смъртоносния слънчев вятър.

До тези изводи стигна екипът на Джон Тардуно от Рочeстърския университет в щата Ню Йорк.

Както изясниха специалистите магнитното поле на Земята е възникнало преди 4,2 милиарда години. Преди се считаше, че то се е появила преди 3,5 милиарда години - тоест 1 милиард години след формирането на нашата планета. По думите на Тардуно за това свидетелстват резултатите от изучаването на следите, оставени от минерала магнетит в кристалите на друг минерал - циркона. Те пазят в своята "памет" данните за магнитното поле в течение на милиарди години.

Изследваните минерали били взети от района на Джак Хилс в Западна Австралия, където са се съхранили най-древните скални маси на повърхността на Земята.

Тардуно припомни, че магнитното поле е предпазило Земята от слънчевия вятър - от потока йонизирани частици на слънчевата корона, като е осигурило защитата на целия биологичен живот.

"Без него планетата би била необитаема", отбеляза ученият. "Преди 4 милиарда години слънчевият вятър е бил много по-силен, а неговата разрушителна способност е била 10 пъти по-висока отколкото е днес", подчерта геофизикът. "Без магнитния си щит атмосферата на Земята не би се съхранила и водата на нейната повърхност би изчезнала".