Audi дебютира във Франкфурт технологията Matrix OLED
Секция: Автомобили
31 Юли 2015 11:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Audi дебютира във Франкфурт технологията Matrix OLED

/КРОСС/Audi обяви, че на автосалона във Франкфурт ще представи концепт снабден с нова светотехника с технология Matrix OLED. Тя се базира на органични светодиоди и осигурява необикновенна светлина.

Светодиодите тип OLED се състоят от няколко слоя различни органични полупроводника с дебелина от хилядни на милиметъра всеки, електроди, корпус и стъкло. При подаване на контактите напрежение от три-четири волта този сандвич почва да свети, а цветът на светлината се определя от подбора на състава на пластовете.

В концепта prologue от 2014-а подобни светлини бяха използвани за интериора, а сега идва ред и на външните светлини. Като плюсове на OLED се изтъкват малката дебелина опростяваща компановката, заради отсъствието на отражатели и по-малко закрепване. Органичните диоди, за разлика от стандартните, излъчват светлина с по-голяма повърхност, което осигурява много равномерно осветление. Те робатят практически без охлаждане и позволяват плавно регулиране на яркостта в широк диапазон.

video:https://www.youtube.com/watch?v=FcCSN859xR8

При опитните образци на OLED външният слой на елемента е стъклен, но в перспектива не е проблем използването на полимерно покритие, което ще позволи светещите повърхност да придобиват доста по-сложни форми.

Audi е сред пионерите във внедряването на напредничави осветителни системи в серийните си модели - от ксенона до напълно диодните фарове и матричната система Audi Matrix LED. Не случайно през март тази година компанията откри собствен изследователски център по светотехника.