Младите българи са сред най-мързеливите в Европа
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Юли 2015 11:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Младите българи са сред най-мързеливите в Европа

/КРОСС/Младите българи са сред най-мързеливите в Европа. Това показва анализ на Евростат за пазара на труда в ЕС през изминалата година.

"Скоростта" на бездействие на младите хора в ЕС на възраст 15-24 години в ЕС-28 варира от 32,6 на сто в Холандия и 38 на сто в Дания - до близо 73 процента в България и Италия, информира още БНТ.

Анализът показва, че близо 58 процента от мъжете и жените в тази възрастова група, или 32,4 млн. души в ЕС, са били икономически неактивни през посочения период. Трябва да се отчете обаче, че една от най-важните причини за тази икономическа неактивност е фактът, че в тази възрастова група хората повече предпочитат да се образоват, отколкото да работят.

Икономически неактивните млади европейци в по-голяма степен са били от женски пол - около 16,6 милиона, а мъжете са били 15,8 милиона. Около 28 милиона от младите европейци на възраст 15-24 години въобще не се интересуват да работят. Други около 2 милиона желаят да работят, но не търсят работа. А останалите - желаят да работят, но не веднага.

По официални данни на НСИ в края на 2014 г. у нас е имало малко над 718 хиляди млади хора във възрастовата категория 15-24 години. От тях през миналата година средно образование са завършили близо 53 хиляди момчета и момичета, а студентите у нас през 2014 г. са били малко над 270 хиляди. По най-груби сметки това означава, че близо половин милион млади българи на възраст до 24 години след завършването на средното си образование - нито учат, нито работят.

По данни на експерти - на европейско ниво съотношението между цялостното ниво на младежка безработица и дела на дългосрочно безработните младежи през 2014 г. на възраст 15-24 години е било 3 към 1, тоест един от всеки трима безработни младежи в ЕС е бил дългосрочно безработен.

В България това съотношение е по-близо до 2 към 1, тоест един от всеки двама младежи у нас е бил дългосрочно безработен, информира още БНТ.