Т. Петкова: Големите предприятия ще получат отстъпка от екотаксата
Секция: ИКОНОМИКА
31 Юли 2015 19:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Т. Петкова: Големите предприятия ще получат отстъпка от екотаксата

/КРОСС/ Разработихме наредба, съгласно която големите енергоемки предприятия, които изразходват над 30 ГВт/ч часа еленергия годишно, ще ползват намаление в размер на 85% от компонентата и реално ще плащат 19 лв. годишно, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за ВTV и допълни, че това ще стане след като наредбата бъде ратифицирана от Европейската комисия. От това намаление ще се възползва голяма част от индустрията, която членува в КРИБ и АИКБ, отбеляза Петкова и допълни, че министерствата на икономиката, финансите и енергетиката са изпълнили ангажимента да създадат тази наредба, която да осигури намаляване на тежестта върху индустрията във връзка с разходите от енергията от възобновяеми енергийни източници.

Министърът посочи, че намалението на цената на тока за битовия потребител е средно 0,11%. „Това е информацията, която чухме от брифинга на председателя на КЕВР Иван Иванов. Очакваното увеличение беше близо 2%", посочи Петкова и подчерта, че КЕВР самостоятелно определя цената на тока и зад комисията стои българският парламент. „Нейните комисари са доказани експерти и зад тях застанаха всички политически партии. Нямаме основание да се съмняваме в компетентността и обективността на решението на КЕВР", заяви Петкова.

Министър Пекова припомни, че досегашният размер на добавката „Задължение към обществото" за битовите потребители е бил 53 лв., а за индустрията - 18,93 лева. „С настоящото решение КЕВР равнопостави битовите потребители и индустрията", заяви тя.

Резултатите от проведения на 29 юли т.г. национален протест за реформи в енергетиката и срещу увеличението на цените на електроенергията от 1 август 2015 г., позицията на работодатели и синдикати относно решението на ДКЕВР за цените на еленергията и намеренията на социалните партньори за бъдещи действия ще бъдат представени но пресконференция на четирите национално представителни работодателски и синдикални организации - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ, КНСБ и КТ „Подкрепа" на 2 август от 11 ч., в Пресклуба на БТА, съобщи по-рано днес Секретариатът на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

В пресконференцията ще участват председателят на АИКБ Васил Велев, зам.-председателят на БСК Камен Колев, директорът на на отдел „Икономически анализи и политика" в БТПП Александър Димитров, председателят на КРИБ: Кирил Домусчиев, президентът на КНСБ Пламен Димитров и конфедералният секретар на КТ „Подкрепа" Александър Загоров.