Преди 1 г. с реформаторите се обединихме за националния интерес, а не за метлата
Секция: Интервюта
01 Август 2015 10:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Преди 1 г. с реформаторите се обединихме за националния интерес, а не за метлата

Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ, лидер на парламентарната група на партията, шеф на предизборния й щаб пред в. "24 часа"

 

- Г-н Цветанов, възможно ли е да се стигне до по-малко министри за Реформаторския блок в процеса на предоговарянето на коалиционните отношения, което искат вашите депутати?
- Вие да не би да сте присъствали вчера (в четвъртък-6.a.j на заседанието на парламентарната група на ГЕРБ или имате силни източници и може би с вас колегите си споделят тревогите?
- Тоест потвърждавате.
- Не смятам, че това е съвсем вярно. Но, разбира се, че част от нещата, които се дискутират, включва и начина, по който са разпределени съответните позиции в днешното управление. Действително има такова желание у депутатите от ГЕРБ. ГЕРБ е жива партия - има своите структури и организации, които ежедневно задават въпроси, защото виждат какво се случва. Но ние стоим зад стабилността на държавата. Затова големият понася тези несгоди и неудобства.
Но премиерът, подхождайки национално отговорно, ясно заяви принципната си позиция, когато формира кабинета - ще направим съответните отстъпки, които ще бъдат в по-негативен план за ГЕРБ, но трябва да заложим на коалиционната култура. И да се съобразяваме с това да имаме стабилно и силно правителство. Да се водим от националните интереси, за да върнем държавата в европейския път. Няма да влизам в персонална оценка, нито в ролята на човек, който може да определя тези позиции.
- Ще слезете ли от метлата, както ви съветва Радан Кънев? Защо започнахте да се броите в края на сезона?
- Има определено различие, но не и толкова силно изразено напрежение. Повече го отдавам на преумората от тези дълги заседания и тежките разговори между РБ и ДПС относно конституционните промени, които по-изнервиха РБ и те трябва под някаква форма да дадат разумните обяснения пред техните избиратели. В ГЕРБ сме за разумния, прагматичния диалог, водени само от интереса на държавата и за гарантиране стабилността на управлението с премиер Бойко Борисов.
- Според Георги Първанов обаче дотук това управление не може да се определи като успешно, а като стабилно. В последните часове вече се пропуква и това впечатление - че е стабилно.
- В сравнение с политическата обстановка от периода на странното парламентарно мнозинство с министър-председател Пламен Орешарски днес имаме сериозна стабилност в управлението въпреки различията, които имаме. Преди година ние се обединихме, водени от националния интерес, а не да се казва, че някой трябва да слезе от метлата или някой трябва да бъде заплашван, че може да преосмислим поведението си в коалицията. Макар че не го възприемам като заплаха, а като една емоция
Защото, ако преценим готовността на всяка от партиите за избори, не смятам, че ГЕРБ ще се плаши от такива. Ние сме много по-реални в политиката и по-прогнозируеми в поведението си. Виждате, че в последните 1-2 г. всеки един от нас, който е участвал в управлението в първия мандат и като опозиция в 42-ото НС, е преосмислил много неща от поведението си. Това противопоставяне е вредно за обществото и за парламентаризма в държавата.
Да си общуваме през фейсбук, е несериозно. Аз подобно поведение не съм усетил в разговорите, които сме водили през последните месеци.
- Каква е истината за гласуването по референдума? Вярно ли е, че депутати от ГЕРБ са симулирали развалени пултове? Това е важно, защото у хората остана неудовлетвореност, че няма да могат да се изкажат и по трите въпроса.
- Нека припомня, че тази подписка беше възприета от десноцентристките формации. И вчера припомних на РБ, че те бяха тези, които винаги първо отиват да се похвалят пред медиите колко подписа събират и как участват активно в събирането им, но когато влязохме в пленарна зала, ги нямаше тази интензивност и това огромно желание тези въпроси да се подкрепят. Категорично ПГ на ГЕРБ е гласувала „за" и по трите въпроса -без нито един глас „въздържал се" и „против". Дадохме 65-68 гласа. Мажоритарният вот бе отхвърлен от цялата опозиция и с много ясната подкрепа и на РБ.
- Те казват, че преференцията без праг е най-добрата мажоритарност.
- За пред хората може да изглежда, че би могло да мине номерът, но преференцията е за пропорционална листа. А ние говорим за въвеждане на смесена система.
- От РБ казват, че това ще облагодетелства вас и че като вземете почти всички мажоритарни кандидати, ще управлявате сами, без коректив.
- Кога сме били искрени? Когато събирахме подписите и казвахме, че ние сме за мажоритарния елемент, или когато гласуваме в пленарна зала въпросите, които бяха внесени от президента и които са изцяло в същата редакция? Този въпрос вече не е към мен, а към г-н Радан Кънев и мисля, че по фейсбук много бързо можете да осъществите комуникация и да получите отговор в късните вечерни часове.
- Легенда ли излизат развалените пултове?
- Действително имаше за двама-трима човека технически проблеми. Но имахме и народни представители, които казаха, че ще се съобразят с политическото решение, но смятат, че може да бъде нарушена конституцията, според която гласуването е право, а не задължение. Затова
тези колеги се въздържаха и не гласуваха въобще на въпроса за задължителността.
за да няма спекулации, че в ГЕРБ има разкол или промяна на политическите решения. Така че видяхме една непоследователност на РБ.
- ДПС са внесли предложение прагът на преференциите да се вдигне от 7 на 100% от избирателната квота. Ще стане ли?
- Темата можеше да бъде дискусионна преди година. Но ГЕРБ има позиция, че 2-3 месеца преди провеждането на какъвто и да е национален избор не трябва да се променя изборното законодателство. Ако се правят подобни промени, това трябва да е достатъчно рано. Да, Изборният кодекс има своите дефицити. Но ние ще възприемем предложения за промяна след местните избори, когато се направят консултации с всички парламентарни партии и с „Трансперънси интернешънъл".
- Мая Манолова, която, от една страна, ви остави да правите и занапред избори по нейните правила, а от друга - направи „Костинброд", успя да стане омбудсман. Въпреки че вкупом двете групи - ГЕРБ и РБ, се кълняхте, че сте за другия кандидат. Излиза, че е мит това, че вие сте всесилни и контролирате всичко в държавата.
- Това е мит. Категорично мога да заявя, че нито един колега от ГЕРБ не е казал, че ще гласува за Манолова.
- А после питахте ли ги, след гласуването?
- И вчера разговаряхме. Ние създадохме възможност всеки да изгради убеденост и в изслушванията на двамата кандидати. На Манолова бяха зададени 3-4 въпроса, на които тя не успя да отговори - дали ще се извини за костинбродската афера. Тя не го направи. Оттам нататък бях наясно, че няма да има наш депутат, който да я подкрепи. Знаете, че г-н Пенчев имаше 82 гласа, а гласувалите депутати от ГЕРБ бяха 81.
- И вие гарантирате, че 81 от 82-та гласа за него са от ГЕРБ? И към тях се прибавя само още един от РБ и от всички останали?
- Трима-четирима колеги казаха, че са направили недействителни бюлетини.
- Не харесват нито един от двамата кандидати.
- Да. Това са споделили те с мен. Не бих могъл да дам пълната си гаранция, защото изборът е таен.
- Не сте им снимали бюлетините, както направихте с вашата...
- Заснех своята бюлетина, за да потвърдя принципната позиция, която изразих преди седмица. Защото аз съм запомнил едно: в политиката
или трябва да бъдеш искрен, или просто недей да влизаш В политиката трябва да бъдеш всеотдаен или въобще недей да влизаш. В политиката трябва да бъдеш човек, който уважава и различните мнения, и опонента. Аз съм длъжен тези принципи да ги спазвам, защото това съм си го дал като обещание пред самия себе си, когато съм влизал в политиката през 2006 г.
- След като я избраха, Манолова заяви, че ще работи и с мнозинството тук, и с правителството. Вашата нагласа каква е? Ще работите ли с нея, или пак ще искате да ви се извинява?
- Дали ни харесва, или не, тя вече оглавява една институция. Чисто институционално ние трябва да работим. Но у вътрешното усещане на колегите ще остане една неиз-лекувана рана от това, което направи тя и създаде предпоставки за опорочаване на деня за размисъл през 2013 г. Подхождам донякъде и с разбиране към колегите от ПФ, от АБВ и от РБ, които подкрепиха Мая Манолова. Защото те не са били в тази тежка среда от 2013-2014 г. в 42-ото НС. Те тогава бяха извън парламента и имаха възможност да обещават много. Но сега, когато вече сме в НС, всеки избирател може да види кой е бил искрен и последователен. В това отношение мога да кажа, че в Пф са последователни. Защото те заявиха преди две седмици подкрепата си за Мая Манолова и нямат промяна. Действително
реформаторите подкрепиха нея Но аз мога да дам една гаранция поне за вносителите от РБ - Мартин Димитров и Петър Славов, че са гласували за Константин Пенчев.
- Радан Кънев приписва ДПС като ваш партньор. Вие твърдите същото, но за тях - че докато е пил кафе за конституцията, е сближил пък РБ с ДПС. Каква е истината? Какъв е постаментът на властта?
- Категорично имаме 4 Парламентарни групи в мнозинството. Понеже нямаме единна позиция в гласуванията, сме принудени, за да гарантираме тази стабилност, да си говорим и с опозицията. Защото по политики, които са част от управленската ни програма, ние няма как да направим отстъпки - плоския данък например. Има важни теми, за които трябва да се формират големи мнозинства.
- Плаващи мнозинства?
- Да не ги наричаме плаващи. По тема от голямо значение подкрепата от други парламентарни групи дава легитимност.
- От РБ казват, че пенсионната реформа не е толкова наложителна, но я движите по-бързо, защото е на АБВ, пък тях ги изтласквате. Има ли реформи, които са ви по-мили?
- Не. В ГЕРБ подкрепяме
всяка реформа, която се предлага от МС. И по реформата за здравеопазване се събрахме всички. И министър Москов си оттегли в последния момент внесения раздел за приватизацията на болниците, за което му благодаря. Защото ние помним как функционираха голяма част от българските предприятия, когато бяха приватизирани. Точно затова сме много внимателни и искаме всички ние да бъдем убедени, че подобна стъпка ще бъде в полза на държавата и на здравеопазването. Така принципната ни позиция е, че подкрепяме на първо четене законопроекта на г-жа Кунева, а преди второ всички парламентарни групи ще внесат предложения и той ще бъде оптимизиран. Искането на депутата от РБ за продължаване на разглеждането му днес не съответства на правилника на 43-ото НС. И според който парламентарният контрол е започнал с връчването на писмените отговори. Ако бяхме продължили обсъждането, щяхме да узаконим едно незаконосъобразно искане, което не съответства на правилника. И всички ПГ го уважиха. Затова помолих колегите от РБ, когато се правят подобни предложения, те да бъдат от действително добре подготвени депутати, за да не изпадаме в колизия с правилата.
- Категорично ли изключвате план С, назован от Борисов по време на трудните преговори за конституцията? А именно предсрочни избори, за които предупреди и Кънев.
- Не слагам каруцата пред коня. Сега ни предстоят редовни местни избори и тема за предсрочни избори е повече емоция, отколкото реална перспектива към настоящия момент. Концентрираме се върху местния вот. Убеден съм, че това припламване донякъде се обяснява с дългите работни дни в парламента от 9 до 23 ч, а също и с предстоящите местни избори, от очаквания резултат на които вероятно нашите коалиционни партньори са по-притеснени и изнервени.
- Те ще бъдат ли показателни за съотношението на силите в национален мащаб?
- Да, местните избори ще дадат електоралната подкрепа за парламентарните партии. Убеден съм, че ГЕРБ и коалиционните партньори ще имаме сериозно, стабилно представителство в местната власт. А ГЕРБ ще увеличи своето присъствие, с което ще докажем, че сме системна партия с кметове, които работят и ще продължат да го правят.
- Нали търпите негативи от участието си в тази коалиция, пък ще ви се увеличат гласовете?
- Да, защото ние правим реални политики. В тази кампания ще отчетем свършеното, ще покажем видимите резултати - за България и за управляваните от ГЕРБ общини.
- Виждам, че и вие вече носите червено конче против уроки.
- Като ходих на Рожен, се отбих в Широка лъка. Влязохме в църквата и си купих оттам този червен конец с кръстчето. Бях много зареден от атмосферата, която имаше на Рожен, и затова реших да пренеса доброто „зареждане" с този конец.