Пет русначета с гастрит в лагера във Влас, няма епидемия
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Август 2015 18:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пет русначета с гастрит в лагера във Влас, няма епидемия

Бургас /КРОСС/ Пет са болните русначета от спортно-оздравителния лагер "Мистрал 2" в Свети Влас, епидемия няма. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Бургас след извършена проверка на 31 юли. Там получили анонимен сигнал за десетки деца от лагера, заразени с вирус.
Междувременно новината за епидемия съобщи руски сайт, цитирайки името на една от спортните ръководители на руските деца.
24 часа научи, че министерството на туризма веднага е изпратило запитване до Министерството на здравеопазването и РЗИ - Бургас.
От получената информация ставало ясно, че се касае за 5 деца, които са били прегледани от медицински служители заради стомашно-чревни оплаквания. Иззети са проби и се очакват резултатите, но първоначалното заключение е, че 3 от децата са с диагноза гастрит, а други 2 - гастродуоденит.
Към момента наличната информация показва, че разпространените по-рано в медиите твърдения за „епидемия" категорично не отговарят на истината, съобщават от министерството на туризма.
От РЗИ Бургас уточняват, че в комплекс „Мистрал" 2 в Свети Влас почиват 360 деца и придружители, от които 90 от Молдова, 40 от Украйна, 30 от Полша и 200 от Русия. Осигурено е 24 часово медицинско обслужване от „Амбулатория за групова практика за специализирана медицинска помощ" по Ортопедия и травматология д-р Стоян Христов. 25 деца от Русия се обслужват от „Амбулатория за индивидуална практика за специализирана медицинска помощ" по Кардиология и вътрешни болести д-р Иванка Каменова в хотел „Панорама дриймс", Свети Влас.
Групата от Русия е пристигнала на 27.07.2015 г. със самолет и ще почива до 10.08.2015 г.
На 31.07.2015 г. са прегледани от двете практики 5 деца по повод оплаквания от повръщане, като на 3 е поставена диагноза гастрит, а на 2 от децата гастродуоденит. С бързи тестове са изследвани 2 от заболелите деца за ротавирус и норовируси - резултатите са отрицателни. За микробиологично изследване са взети материали от болните деца, съобщава "24 часа".