Четенето за удоволствие води до по-добро емоционално здраве
Секция: ЛЮБОПИТНО
03 Август 2015 15:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Четенето за удоволствие води до по-добро емоционално здраве

/КРОСС/Четенето за удоволствие води до по-добро емоционално здраве, съобщи. Такъв е изводът от доклад на независимата благотворителна организация „The Reading Agency", цитиран от lira.bg.

Докладът е изготвен на база на 51 научни публикации в литературния сектор.

Научните изследвания са правени върху деца, тийнейджъри и възрастни, както и върху хора в добро и лошо здравословно състояние. Учените откриват, че най-големи са ползите от четенето за удоволствие при децата и тийнейджърите. Проучване в Германия през 2014 г., при което деца на възраст между 7 и 9 години, са включени в специална литературна програма, показва, че четенето води до по-добро разбиране на емоциите и по-доброто им изразяване с думи. Учени в САЩ пък през 2008 г. стигат до извода, че четенето и разговорите за книги водят до изграждане на социална идентичност при младежите.

Сред другите ползи от четенето за удоволствие са познание за себе си и другите, натрупване на социален и културен капитал, развитие на въображението, намаляване на стреса и негативните емоции.

От „The Reading Agency" допълват, че четеното носи ползи на хора на всякаква възраст.

Медицински проучвания сочат, че четенето облекчава симптоми като деменция, депресия и проблеми със зрението.

Все пак от благотворителната организация отбелязват, че проучванията са прекалено различни и е трудно да се категоризират всички ефекти от четенето за удоволствие.

Четенето в модерна, публична читалня и обменянето на книги са вече възможни и в София. Преди дни беше открита читАлнЯта в градинката пред Народния театър.