Помощи за бедните ще има и тази есен
Секция: ПОЛИТИКА
04 Август 2015 16:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Помощи за бедните ще има и тази есен

Русе /КРОСС/ Близо 260 хиляди души ще получат наесен безплатни хранителни продукти по познатата вече европейска програма. Това съобщи в Русе министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин. „Миналата година нямаше раздаване на безплатни храни, защото имаше много формалности и раздаването се осъществяваше по друга линия", коментира Калфин. Той уточни, че помощите ще бъдат предоставени в късната есен, за да не съвпадат с изборите и да се политизира този начин на подпомагане на бедните. Хората, които ще могат да се възползват от тях са в общи линии същите, които получават и помощи за отопление, каза социалният министър. Партньорска организация отново ще е БЧК.
Ивайло Калфин обяви още, че през есента приоритет в работата на министерството му ще са хората с увреждания. Ще се работи по улесняване на освидетелстването и индивидуалната грижа за тях, ще бъдат изработени и нови законопроекти за социалното подпомагане на тази група хора, ще бъде подновена и програмата за заетост на хора с увреждания. Ще се търсят начини за увеличаване бюджета на програмата за лични асистенти, тъй като интересът всяка година нараства. Молбите тази година са били 50 000, а са назначени 13 хил. души.
Предвижда се също да бъде внесен законопроект за равните възможности, какъвто в момента няма в България. Има нужда от подобно нещо, тъй като България продължава да е страна, в която жените са дискриминирани в много отношения, смята Калфин.
Предвижда се и изработването на закон за насърчаване на заетостта. През есента ще тръгне и програма за хора в предпенсионна възраст, тъй като досега действащата не е ефективна и не дава достатъчно възможности, предаде Дарик.