Турция търси наша пшеница
Секция: ИКОНОМИКА
04 Август 2015 20:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция търси наша пшеница

/КРОСС/ Турски производители търсят български сортови пшеница. Причината е в качеството на родното жито. Това стана ясно на 23-ото международно изложение "Селското стопанство и всичко за него" в Добрич. Изключително популярни и признати са български сортове "Галатея" и "Аглика", като има голям интерес и към "Енола", съобщава "Стандарт".
До края на седмицата 85 родни и чужди фирми ще представят продукцията си на изложението. И докато турски стопани се интересуват от родното жито, българските производители пък още от първия ден показаха интерес към фирма на съседите. Компанията предлага трактори с различна мощност. Интересът към предлагания асортимент се дължи на факта, че това, което се предлага като базово оборудване при големите марки, е допълнителна екстра, която се заплаща, обясни Борислав Янев от компанията. От значение е и цената. Според мощността тя варира от 42 000 до 74 хил. лв. Задължително обаче всяка машина е с панорамна кабина, а броят скорости за движение напред и назад е еднакъв. Има трактори с 16 предни и задни скорости, а имаме и с 24 предни и задни скорости, обясни Янев. Освен това всеки трактор в базовото си оборудване има CD плеър, климатик, компресор, тежести и те не се калкулират допълнително, допълни той.
Българското жито дава по-добра реколта. Стопаните да сеят поне 50 на сто от площите си с български сортове пшеница, защото западните селекции не са създавани при климатични условия като българските. Това посъветва директорът на Добруджански земеделски институт проф. Иван Киряков. И тази година институтът участва на селскостопанския панаир в Добрич. Той предлага 14 сорта базови сечмена пшеница, 5 сорта тритикале и 1 сорт ечемик. Безспорен фаворит е "Енола", което се доказва и от справка на МЗХ, посочваща, че с нашия сорт "Енола" са засети 34% от площите с пшеница в страната, обясни Киряков. Институтът има заготвени 1700-1800 т базови семена пшеница и тритикале. Цената на базовите семена пшеница е като миналогодишната - 980 лв./т, а на тритикалето - 800 лв./т. Имаме базови семена пшеница и от миналогодишна реколта, като цената там на тон е 650 лв., допълни Киряков.