Жълт код за жеги. Червен и оранжев - за пожари
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Август 2015 07:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жълт код за жеги. Червен и оранжев - за пожари

/КРОСС/Жълт код за високи температури е обявен за 6 области в страната за днес, 5 август. Предупредителният код е в сила за областите Благоевград, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Стара Загора и Хасково, където максимални температури ще бъдат 35 - 36 градуса, за района на Благоевград - до 38 градуса.

Рискът от пожари остава и днес за Ямболска и за част от Хасковска област. Там е обявен код червен за опасност от бързо разпространяващги се пожари. Такава опасност има и за отделни райони на Кърджалийска и Старозагорска област. Оранжева степен на пожарна опасност е в сила за днес за цяла Югоизточна България, както и за големи райони от Северозападна.

И днес продължава гасенето на пожара до елховското село Лесово. Има опасност огънят да премине и на турска територия.

Пожар избухна вчера и в местността Зайчева поляна в района над старозагорския квартал "Три чучура-север". Горяха сухи треви и храсти. Около 16,40 ч. следобед огънят беше локализиран.

Времето ще се задържи горещо, но с временни увеличения на облачността, още преди обяд над централните и източни райони от Северна България, по-късно през деня и в останалата част от страната. На места ще има краткотрайни превалявания и гръмотевици. Ще духа слаб, по морския бряг до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще останат без съществена промяна, между 32° и 37°.

По Черноморието ще духа до умерен североизточен вятър. Ще има временни увеличения на облачността, но без превалявания. Максималните температури ще са около 30°. Температурата на морската вода е 25°-28°. Вълнението ще е 2-3 бала.

В планините ще е топло, в предобедните часове все още предимно слънчево. По-късно облачността ще се поувеличи, развивайки се и купесто-дъждовна. На места краткотрайно ще прегърми и превали. Вятърът по билата ще е умерен от североизток. Дневна температура на 1200 м.н.в. около 26°, на 2000 м. около 18°. Атмосферното налягане ще остане без съществена промяна, малко по-високо от средното.

В четвъртък и петък главно в планинските райони ще има изолирани краткотрайни валежи. Количества 3-10 л/кв.м.

През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна, като на отделни измервателни пунктове са отчетени повишения, съобщиха от МОСВ. Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за ниски води, в поречието на р. Искър водните нива са около праговете за екстремно ниски води. Водните нива в долното течение на р. Провадийска, както и на р. Сазлийка при Гълъбово, са на праговете за високи води.