Държавата очаква баба да си плати 1000 лева глоба за канабис в градината й
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Август 2015 11:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Държавата очаква баба да си плати 1000 лева глоба за канабис в градината й

/КРОСС/Жена на 82 години от петричкото село Самуилово получи присъда за отглеждане на канабис. Небезивестната баба Божия Бикова е осъдена да плати 1000 лева глоба за това, че преди 4 години в нивата ѝ бяха открити корени канабис, разказва Нова телевизия.

"Аз бях 104 килограма, а виж сега. Всички ми завиждаха!", спомня си пенсионерката.

През 2013 година тя беше осъдена на две години затвор за отглеждане на канабис, а ликът ѝ беше сложен в колаж редом до този на Братя Галеви. Тогава хората в социалните мрежи питаха тя е ли най-големият престъпник в България. А възрастната жена продължава да твърди, че не е садила растението.

От години тя ходи по съдебни дела и е чула вече няколко присъди, сред които и затвор. Преди дни обаче идва окончателната - баба Божия няма да лежи, а ще плаща глоба. Общо 1800 лева със съдебните разноски, а пенсията ѝ е едва 120 лева.

В този район историята на баба Божия е една от многото подобни. Според разследващите тук отглеждането на марихуана е масова практика. Практика било и вината за това да поемат най-възрастните в семейството, тъй като те винаги отървали затвора заради старост. И в случая с баба Божия има съмнения, че прикрива сина си. Тя обаче отрича.

И докато държавата очаква баба Божия да си плати глобата, вчера полицията се похвали с пореден удар срещу наркоразпространението в региона. Бяха ожънати над 9 тона канабис. Практиката обаче сочи, че виновни за този вид престъпления трудно се откриват.