Доц. В. Колев: Трагедията в Хирошима е описана цинично и расистки в български учебник по история
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Август 2015 14:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. В. Колев: Трагедията в Хирошима е описана цинично и расистки в български учебник по история

/КРОСС/„Тъй като днес е годишнината от втората американска атомна бомбардировка над Япония, да погледнем как тя е отразена в български учебник, който трябва да образова и да възпитава българските деца".

Това пише на страницата си във фейсбук специалистът по най-нова история доц. Валери Колев, илюстрирайки коментара си с текст от български учебник по история, „обясняващ" бомбардирането на Хирошима и последствията от него.

"Хирошима през 1945 г. е един от главните политико-административни и социално-икономически центрове на Японската империя. По време на атомната бомбардировка загиват и около 2000 американци, учили в града и останали като са се интегрирали към местната култура.

Вследствие последиците от взрива загиват и хиляди американски военнопленници." - пише в учебника.   

В общи линии, какво друго трябва да знаят ученицете? - пита доц. Колев в социалната мрежа и продължава: Аз обаче бих обвинил автора на този текст и екипът на МОН, който го е одобрил, не само в манипулация, стигаща до преднамерена лъжа, но и в най-долен и отвартителен расизъм, защото колкото и стотици пъти в повече да са японските жертви, те са просто някакви "жълтури", нали?

Така се получава, когато догмата на политическата коректност и стремежът да се харесаме на новия Биг брадър вземе връх над професионализма. Нещо като "Криворазбраната цивилизация", коментира за "Гласове" доц. Валери Колев.