Математици от Бургас донесоха осем медала и купи от международно състезание в Китай
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Август 2015 11:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Математици от Бургас донесоха осем медала и купи от международно състезание в Китай

/КРОСС/ Отлично представяне направиха възпитаниците на ПМГ „Акад. Никола Обрешков"- Бургас в Международното математическо състезание China International Mathematics Competition, провело се в Чанг Чунг, Китай преди дни. Шест индивидуални медала, две награди Merit, купата за абсолютни шампиони в отборното класиране в група и наградите първи и втори подгласник е резултатът от участието на бургаските надежди в престижния форум.
Тази година 29 държави от петте континента изпратиха свои представители да мерят сили в CIMC. Да бранят математическата чест на Бургас за Китай заминаха деветокласниците Константин Гаров, Атанас Динев и Радостин Петров, осмокласникът Орлин Кучумбов и седмокласниците Андрей Цочев, Волен Терзиев, Мардирос Овагемян и Ирина Георгиева, заедно със своите преподаватели Гергана Николова, Алексина Кичева, Антоанета Граматикова и Динко Раднев. Осемте участници са определени въз основа на представянето през учебната година с квоти от Съюза на българските математици, а пътуването е осъществено с подкрепата на училищното настоятелство.

CIMC се провежда в две възрастови групи, като състезателите са разделени на родени след 1 август 2001 и родени след 1 август 1998г. През тази година в групата на малките участие взеха 73 отбора, а в групата на големите- 75. Състезанието е индивидуално и отборно, като в индивидуалното задачите са 15, за които учениците разполагат с час и половина, а при отборното- 10, които трябва да бъдат решени за час.
В индивидуалното класиране при големите, бургазлиите Константин Гаров и Орлин Кучумбов се представиха блестящо и си тръгнаха с първи места и златни медали. Атанас Динев получи бронзов медал, а Радостин Петров- престижното отличие Merit.
В „малката" група сребърни медали донесоха Андрей Цочев и Волен Терзиев. Седмокласникът Мардирос Овагемян се прибра в Бургас с бронзов медал, а единственото момиче в отбора- Ирина Георгиева заслужено взе наградата Merit.
При отборното класиране в група представителите на ПМГ „Акад. Никола Обрешков" безапелационно станаха шампиони и донесоха най-важната купа в Бургас. Същият отбор стана първи подгласник при отборно класиране, а „малкият" отбор успя да се пребори за титлата „Втори подгласник".

Любопитен е начинът на събиране на задачите за състезанието- организаторите разполагат с огромен архив от задачи, предлагани от участниците през годините и от тях избират състезателните. Приятна изненада за българската група било, че през тази година 13 от задачите са по тяхно предложение. Още по-голяма гордост е предизвикал фактът, че председателят на журито в „голямата" състезателна група и дясна ръка на генералния мениджър на CIMC д-р Сун се е оказал техният възпитаник проф. Владислав Маринов.
„За нас бе гордост да видим наш ученик на толкова високо ниво в математическия свят, а за групата ни проф. Маринов бе жив стимул. Мотивиращо е да знаеш, че един от хората, които днес оценяват знанията ти в Китай, е седял на същите чинове и е попивал от същите учители, от които се учиш и ти. Така децата разбират, че няма граници в тяхното развитие и колко високо ще стигнат е резултат само от техните усилия, а ПМГ им дава здравата основа, от която се скача по-лесно." коментира преподавателят Динко Раднев. Той, заедно с колегите му, придружили талантите в Китай, не пропуснаха да благодарят на българското посолство в Пекин и лично на Врид. посланик Иван Димитров за подкрепата, която са получили при проблема с отменения полет на българската група, придобил медийна известност.