МВР подписа с "Близу" съвместни действия срещу детското порно
Секция: Технологии
11 Август 2015 13:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МВР подписа с "Близу" съвместни действия срещу детското порно

/КРОСС/Министър Румяна Бъчварова е подписала с изпълнителния директор на „Близу Медия енд Броудбенд" ЕАД Ларс Андерс Рундгрен споразумение, според което ще се предоставят списъци с домейни на интернет страници, съдържащи сексуално насилие над деца.

Интерпол поддържа т. нар. Worst Of List, съдържащ материали (видео и снимки) със сексуално насилие над малолетни и непълнолетни. Списъкът е съставен с цел превенция и ограничаване на разпространението в световен мащаб на изображения на сексуална злоупотреба с деца, поясняват от вътрешното ведомство. Чрез националните централни бюра на Интерпол той се предоставя на доставчиците на интернет услуги с конкретната цел да се ограничи разпространението на подобни сцени в поддържаната от тях мрежа чрез блокиране на достъпа до такива материали.

През 2014 г. бе сключено първото аналогично споразумение между МВР и "Теленор България" АД, в рамките на което списъкът на Интерпол редовно се подава към доставчика.

Разработен бе интернет сайт и посредством специализирана платформа www.spasidete.bg​ списъкът ще се предоставя от отдела на интернет доставчиците, които желаят да се присъединят към инициативата на правоохранителните органи за осигуряване на по-безопасен интернет за децата и подрастващите.

Доставчикът има задължението да обработва информацията от предоставения списък в съответствие с правилата на Интерпол, както и стриктно да се придържа към изискванията за защита на личните данни и конфиденциалност.

От МВР поясняват и как работи т.н. филтър:

При всеки опит през мрежата на интернет доставчика да бъде отворен уебсайт, който съдържа фото или видеоматериали, показващи сексуална злоупотреба с деца, абонатът ще бъде автоматично пренасочен към STOP-страница, която го информира, че достъпът до сайта е забранен и предоставя информация за причината за блокирането.

В процес е подписване на споразумение и с друг голям доставчик на интернет услуги в България.