Патрушев: Стратегията за национална сигурност на Украйна е насочена към дългосрочна конфронтация с Русия
Секция: Русия
12 Август 2015 09:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патрушев: Стратегията за национална сигурност на Украйна е насочена към дългосрочна конфронтация с Русия

/КРОСС/ Стратегията за национална сигурност на Украйна до 2020 г. е насочена към дългосрочна конфронтация с Русия, заяви пред журналисти секретарят на Съвета за сигурност на РФ Николай Патрушев, цитиран от ТАСС.

Коментирайки документа, Патрушев подчерта: „Според оценка на нашите специалисти, стратегията за национална сигурност на Украйна е насочена към дългосрочна конфронтация с Русия, което не може да не ни безпокои“.

Секретарят на Съвета за сигурност на РФ отбеляза, че „в едно от положенията на тази стратегия Русия е обявена за агресор и главна външна заплаха за Украйна. В друго – провъзгласено е оттеглянето от политиката на многовекторност, а като единствен стратегически партньор са определени САЩ. В документа е поставена задачата за отказ от извънблоковия статут и преминаване на въоръжените сили и военната промишленост към стандартите на НАТО. Отбелязано е като цел възпитаването на украинската младеж в дух на ненавист към Русия“.

Освен това, според Патрушев, стратегията за национална сигурност на Украйна провокира по-нататъшното ескалиране на конфликта в югоизточната част на страната. „Очевидно е, че документът служи като основа за бъдещото провеждане на политика на милитаризация, без да се отчитат потребностите и стремежите на населението на страната, предоставя на САЩ и НАТО възможност да използват ресурсната база на Украйна и провокира по-нататъшното ескалиране на конфликта в югоизточната част на страната“, каза Патрушев.