От началото на годината спешните медици в София се отзовали на 77 200 повиквания
Секция: Здраве
12 Август 2015 11:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
От началото на годината спешните медици в София се отзовали на 77 200 повиквания

София /КРОС/ От началото на годината спешните медици в София са се отзовали на 77 200 повиквания. Само тази нощ са получили 128 повиквания, от които 56 са били наистина спешни. Това съобщи д-р Драгослава Балова - завеждащ работна смяна в Центъра за спешна медицинска помощ в София пред "Дарик". Спешната помощ трябва да се вика само когато животът ти е застрашен, категорична бе тя.
По думите й в съзнанието на много хора Спешна помощ е един лекар, с една кола, който идва бързо и те преглежда, а това реално не е така.
Д-р Балова уточни, че ЦСМП-София работи за над 2 000 000 души, тъй като обслужва София-град и 44 села около столицата. Като пример тя посочи, че тази нощ са работили 17 екипа - 14 в столицата и по един в трите филиала, които са изнесени в Ботунец, Банкя и Нови Искър.
По думите й са нужни поне 40 екипа на смяна, за да може Спешна помощ да работи безпроблемно.
„Спешна помощ запълва всички луфтове в здравеопазването - нежеланието на личните лекари да си вършат работата, ние поемаме домовете за стари хора, онкоболните, хронично болните, психично болните, бежанците, пияниците, което довежда до претоварване в системата", добави д-р Балова.
Според нея е редно, когато личните лекари не са на работа, медицински център да покрива празничните или нощните им дежурства: „Лошото е, че не всички го правят, тъй като все още не са измислени механизми, за да бъдат принудени да го правят".