Село Лесидрен - "случаен" пример за колективната вина и безропотното приемане на злото
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Август 2015 20:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Село Лесидрен - "случаен" пример за колективната вина и безропотното приемане на злото

/КРОСС/Момче и момиче на 16-годишни станаха жертва на автомобилна гонка край село Лесидрен.

Момичето почина на място, след като 28-годишен водач на автомобил с марка „Ауди", участвал в гонката, губи управлението на автомобила и помита вървящите зад банкета група младежи.

Цял ден лекарите от Ловеч и „Пирогов" се бориха за живота на момчето. Детето от село Лесидрен почина в болницата в „Пирогов".

Прокуристът на болницата в Ловеч д-р Донка Минкова заяви за Агенция „Фокус", че другото 15-годишното момиче, което също е пострадало тежко при инцидента, е имало счупване на едната кост на лявата подбедрица, нараняване на лявата предмишница и нараняване на дясното бедро. То също е било откарано в лечебно заведение в столицата, за допълнителни изследвания от неговите родители след като преди това е получило нужната медицинска помощ в УМБАЛ Ловеч.

Пострадало е и 8-годишно момиче. То е получило охлузни рани и остава под наблюдение в лечебното заведение в Ловеч.

Инцидентът е станал вчера около 18.50 часа на 2 километра от селото, по пътя към главния път София-Варна. Шофьорът на автомобила, причинил удара е арестуван. Алкохолната проба е отрицателна. Образувано е досъдебно производство.

Кметът на село Лесидрен Борис Нешев коментира, че още преди да се случи фаталният инцидент, на няколко пъти е подавал сигнали към полицията в Угърчин за автомобилните гонки в селото. По думите му, полицаите са отреагирали на сигналите, но тъй като никой не е искал да свидетелства за нерегламентираните състезания, единственото им правомощие е било да съставят предупредителни протоколи.

„Първият път, когато извиках полиция, беше при мача Левски-Литекс. На мен ми казаха, че охраняват запалянковците, но щели да дойдат после. Дойдоха хората след това, но те вече бяха прекратили. На площада са свирили гуми, бяха го качили и в интернет. Ходихме с полицаите на следващия ден и никой не пожела да говори и да стане свидетел, а всички са видели. Но не съм аз този орган, който може да им оказва влияние. Продължават. Аз живея на 300 метра от центъра на селото и при един завой често свирят. Но кои са, що са... Полицаите ги знят, предупредили са ги, но за жалост станаха тези лоши неща в селото, каза кметът Борис Нешев пред Дарик. 

Според него, за да се спрат гонките, е нужно в селото да има полиция.

Заместник-областният управител на Ловеч Драгомир Кавалски заяви, че на 29 април тази година се е състояла комисия по безопасност на движението към областната управа, на която са били набелязани превантивни мерки именно в тази насока - ограничаване на скоростта.

От ръководството на МВР случаят все още не е коментиран. 

"От това екзистенциалистите биха направили театрална пиеса за колективната вина и безропотното приемане на злото. А ние сме приели да живеем в тази пиеса. Българите сме способни на добро и някои често го правят. Но сме неспособни да се съпротивляваме срещу злото.Това е причината за угнетяващото ни чувство за обреченост. Резултат ОТ и причина ЗА дългите ни робства. Вероятно ще е и причина за угасването ни."

Това е коментарът на журналиста Иво Христов във Фейсбук.