Как да се ориентираме в бюлетините за местния вот
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Август 2015 20:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как да се ориентираме в бюлетините за местния вот

София /КРОСС/ От три до пет бюлетини ще има в тъмната стаичка на 25-и октомври. Затова се очаква самото гласуване да е по-трудно от всякога.
Първите три бюлетини са с идентични на вид. Те са съответно за кмет на община - такива ще има навсякъде, кмет на район ще избират в големите градове като София, Пловдив и Варна и кмет на кметство - това пък е за селата с повече от 100 жители по постоянен адрес.
Четвъртата бюлетина е за общински съветници. В нея освен партията и коалицията, избирателят може да определи и предпочитан кандидат чрез преференция.
Петата бюлетна ще пускаме в отделна урна. С нея ще отговаряме с ДА или НЕ на въпроса дали да гласуваме електронно и дистанционно.
От ЦИК обясниха, че вотът не е по-сложен от този през 2011 година например, когато се проведоха заедно местни и президентски избори. Съветът им обаче е избирателите да не подминават информационните табла в секциите.
Желателно е хората предварително да се информират и да направят своя избор за кмет и за общински съветници.От ЦИК припомнят, че се гласува с хикс или чавка със син химикал.
За да можете изобщо да гласувате на местните избори на 25 октомври, трябва да отчетете и принципа на уседналост - последните 6 месеца да сте живели в населеното място, в което искате да упражните гласа си, съобщава bTV.