Опасен химикал на територията на бившия завод "Полимери"
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Август 2015 20:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Опасен химикал на територията на бившия завод "Полимери"

/КРОСС/ До края на годината съхраняваните на територията на бившия завод "Полимери" в Девня близо 3000 тона от опасния химикал трихлоретан, трябва да бъдат транспортирани до завод в Европа, където да бъдат утилизирани. В противен случай последиците за Варна и областта ще са много тежки, заяви за БНР областният управител на Варна Стоян Пасев:
Въпросните съдове, в които се държи трихлоретана отгоре са открити и са под директното въздействие на околната среда т.е има вътре примеси и вода.
По думите му това е една отворена химическа бомба на територията на "Полимери":
По мнението на специалисти лошото е, че вътре, казаха, че е почти цялата менделеева таблица, което ще създаде трудности евентуално при утилизацията. Според мен би трябвало да се прехвърли направо в съдовете, с които ще се транспортира до завода. Това трябва спешно да стане тази година. Всяко отлагане е риск, както за Девня, така и за Варна.
Стоян Пасев е внесъл предложението за финансиране на утилизацията в Министерския съвет. Четири завода - в Италия, Полша, Германия и Франция са предоставили информация за възможностите си. Очаква се един от тях да бъде избран, чрез пряко договаряне. Най-вероятно транспортирането на химикала ще се осъществи с кораб.