6000 ведомствени бензиностанции не се контролират
Секция: Анализи
19 Август 2015 20:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
6000 ведомствени бензиностанции не се контролират

6 000 са ведомствените бензиностанции, които не се контролират и са се превърнали в обекти за търговия на дребно за горива. Това каза в интервю за „Фокус" Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация.
„Ако легалните бензиностанции са около 2 800, то ведомствените са над 6 000 и се увеличават в километрична прогресия. Ведомствените по дефиниция трябва да са създадени, за да снабдяват само ведомствените автомобили на собственика на бензиностанцията", заяви Делчев.
Той подчерта, че такива места са се превърнали в обекти на търговия на дребно и продават, без да бъдат качествено контролирани от ДАМТН.
„Не се проверяват и от НАП, защото нямат изискване и за онлайн връзка с Агенцията по приходите. Те по никакъв начин не се контролират, а са в една зона, в която всеки прави каквото си поиска", отбеляза Андрей Делчев.
Той посочи, че ДАМТН, която извършва контрол над горивата, контролира легалните бензиностанции и официалните обекти за търговия на дребно с различна честота.
„Проверки се извършваха в по-голяма степен на големите вериги, защото те са имат необходимата документация, на видими места са и собствениците са ясни. В по-малка степен се проверяваха независимите бензиностанции, защото там е по-трудно да се ориентират кой е собственикът и кой наемателят. Може да се окаже, че едната колонка е собственост на един човек, другата на друг, но все пак контролират и тях", поясни Андрей Делчев.
Той каза още, че Българската петролна и газова асоциация винаги е била за много по-засилен контрол.