За два дни летен вирус повали стотици в Разложко, болницата препълнена
Секция: Здраве
19 Август 2015 20:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За два дни летен вирус повали стотици в Разложко, болницата препълнена

/КРОСС/ Летен вирус с разстройство и повръщане, но без температура, повали стотици деца и възрастни в Разложко. Два дни личните лекари преглеждат само пациенти, повалени от вируса, и включват системи. В понеделник в голяма част от аптеките в града свършили дори банките и вчера в аптечната мрежа в града се бяха презапасили. Аптекари коментират, че отдавна не е имало толкова много хора, повалени на един път.
„Вирусът повали буквално целия град. Два дни продаваме само банки. Вирусът поваля и възрастни, и деца", казаха вчера от аптеката пред МБАЛ - Разлог.
Детското отделение на болничното заведение също е препълнено, а на едно легло са настанени по няколко деца. Д-р Радушина, завеждащ детското отделение, вчера пишеше уведомително писмо до управителя на болничното заведение д-р Велев, че се приемат всички деца, които са в по-тежко състояние - с многократни повръщания, но успокои, че няма място за паника и вирусът е еднодневка, дори отшумява за часове.
„Приемаме абсолютно всички деца, които идват доста зле, т.е. с многократни повръщания, болки в корема, но без разстройство. Тези, които са с разстройство, ги насочваме към инфекциозно отделение, където се настаняват. Вирусът ги държи часове и много бързо се възстановяват. Деца, които вчера бяха много зле, днес са с много добри резултати от контролните лабораторни изследвания. Имаме пътека еднодневка и ги настаняваме по нея. Това не са хранителни отравяния, а вирусна инфекция. Не е необходимо строга диета, но все пак по-лека храна. Вирусът атакува и възрастни, но те се лекуват по домовете, тъй като тук няма отделение, в което да бъдат настанени", каза за „Струма" д- р Радушина.
Пълно с пациенти, повалени от вируса, е и инфекциозното отделение. През Спешния център на МБАЛ - Разлог също са минали десетки хора, като само в понеделник той е посетен от повече от 15 души с характерните симптоми - гадене, повръщане и болки в корема. Пациенти са приемани още през уикенда, но по-малко, както и вчера. Според медиците най-много до края на седмицата вирусът ще отшуми, а първите два дни - понеделник и вторник, са били пикови - с най- много засегнати от него хора. От бранша препоръчват приемане на повече витамин С.
„Има завишение на вирусните чревни инфекции в община Разлог, но това е обичайно за сезона", съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в Благоевград д-р Лена Павлова, която вчера спешно отиде на проверка заради слухове за водна епидемия в града.
„Изключени са проблеми с водата, изследвахме я днес /б.р. вчера/, бе замерен остатъчен хлор в питейния водопровод в Разлог", категорична бе тя. На въпрос за резултатите от изследванията на четиримата македонски граждани, приети завчера в инфекциозно отделение на благоевградската болница със симптоми, наподобяващи хранително натравяне, д-р Павлова съобщи, че изследванията не са констатирали такова и също се касае за вирусна инфекция, съобщава struma.bg.