Рискът от пране на пари в България е нисък
Секция: СВЯТ
19 Август 2015 20:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рискът от пране на пари в България е нисък

/КРОСС/ Рискът от пране на пари и тероризъм в България е нисък. Страната ни се намира на 6-о място отзад напред сред 152 държави, като водещи са най-високорисковите. По-малка е опасността само във Финландия, Естония, Словения, Литва и Нова Зеландия. В най-малко застрашената десетка намират място още Полша, Швеция, Чили и Малта. Най-голяма опасност от пране на пари и тероризъм е регистрирана в Иран, Афганистан, Таджикистан, Гвинея-Бисау и Мали. Данните са от годишния Индекс против прането на пари на Базелския институт, който оценява какъв е рискът, а не какво реално се случва. Базелският институт по управлението е неправителствена организация в обществена полза, специализирана в превенцията на корупцията, публичното и корпоративното управление и възстановяването на откраднати авоари.
Анализът използва публично достъпни данни за прозрачността на властите и бизнеса, финансовата сигурност, законността и др. България запазва доброто си представяне от миналата година. От създаването на индекса през 2012 г. страната се справя все по-добре.
В последния си доклад ДАНС съобщи, че е засякла съмнителни трансакции за 1.996 млрд. евро. През 2014 г. са проведени 456 операции. В повече случаи ставало дума за сигнали за пране на пари, а само в 12 - за финансиране на тероризъм, пише "Сега".