Осем общини изловиха изборни туристи
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Август 2015 21:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Осем общини изловиха изборни туристи

София /КРОСС/ Подетите от местните власти проверки за нередовни адресни регистрации, които се свързват с изборен туризъм, вече разкриха нарушения в 8 общини. Това показва справка на "Сега" в сайтовете на 22 общини, които попадат в челото на негативната класация с най-много промени в регистрациите. Нарушенията засягат основно липсващи документи, които законът изисква при регистрация, както и надхвърляне на максималния брой лица, които могат да се настанят на един адрес. Даденият един месец за извършване на проверките във всички общини изтича в началото на следващата седмица.
Като най-тежък случай се очертава видинската община Грамада, където по данни на регионалното министерство броят на новорегистрираните жители за първите 4 месеца на 2015 г. надвишава повече от 20 пъти броя за същия период за 2014 г. В едноименния град са открити нарушения на 9 адреса, на които са регистрирани 158 души. Осем от нарушенията са за надхвърлен максимум обитатели на един адрес и затова проверяващите предлагат броят им да се съкрати до определения от закона. В един случай 20 души се водят в административно-търговска сграда и ще бъдат заличени до един. Над 100 регистрирани ще бъдат заличени и в местното село Тошевци.
В Тополовград проверяващите искат административно наказание за кмета на село Капитан Петко войвода, след като се оказало, че в десетки комплекти за документи за постоянен и настоящ адрес липсват съответните заявления. 47 души ще загубят регистрациите си в хотел в Елин Пелин, тъй като са престояли там повече от 4-те месеца, позволени по закон. 29 нарушения са хванати в община Трън, повечето от които засягат непредставен документ в общината за адресна регистрация - за собственост върху имота или за ползването му за жилищни нужди. 15 регистрации по постоянен адрес и 10 по настоящ ще бъдат заличени по същата причина в кърджалийското кметство Перперек. В самия град Кърджали проблеми не са засечени. 15 души ще бъдат заличени във врачанската община Борован, а по пет - в Белене и Божурище.
Само в две от тези осем общини протоколите на проверяващите комисии са съпроводени от заповеди на кмета за дерегистрация на нарушителите, макар че по закон трябва да има такава до 3 дни след приключването на проверката. Самите протоколи се оказват изненадващо трудни за откриване на сайтовете на общините, тъй като често се поместват без съответното наименование и под най-различни рубрики.