Горанов: Очакваме 800 млн. лв. повече от ДДС
Секция: ИКОНОМИКА
22 Август 2015 10:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Горанов: Очакваме 800 млн. лв. повече от ДДС

София /КРОСС/ Очакваме 800 млн. лева повече от ДДС. Това каза в интервю за „Труд" финансовият министър Владислав Горанов.
Преизпълнение на приходите ще има. Към юли те са с 2,180 млрд. лв. повече спрямо същия период на миналата година. По-голямата част идва от подобряването на събираемостта на данъчните и неданъчните приходи. Над 1,416 млрд. лв. от увеличението се дължи на тях. Основната част е по линия на ДДС и акцизите.
Номиналният ръст на приходите от акцизи достига 316 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година. Това означава, че имаме с 12,2% ръст на постъпленията. Има значително подобрение и в постъпленията от осигурителни вноски.
Общото преизпълнение на ДДС също е с 12% номинално или към края на юли това е с 520 млн. лв. повече спрямо същия период на 2014 г. Вероятно към края на годината, ако се запази този темп, можем да достигнем до 700-800 млн. лв. повече само от ДДС. Това не отговаря на темповете на ръст на икономиката, следователно това номинално увеличение идва основно по линия на по-добрата събираемост, посочи Горанов.
От думите му стана ясно още, че кабинетът обмисля ограничаване на размера на парите, с които можем да плащаме в брой.
"Мерките, свързани с ограничаването на плащанията в брой, са свързани с намаляването на дела на сивата икономика. Още през 2010 г. при първото правителство на премиера Борисов се прие Законът за ограничаване на разплащанията в брой. Тогава се изказаха много тези, че не бива да се определя твърде нисък лимит и той беше фиксиран на 15 000 лв. Смятаме, че е дошъл моментът размерът на разрешените плащания в брой да бъде намален. Банковата инфраструктура е изключително добре развита. Нищо не налага определени търговски сделки и плащания в такъв обем да бъдат извършвани в брой. Ще предложим намаление. Все още се обсъжда колко точно да бъде. В много европейски държави, например в Италия и Франция, ограниченията за плащания в брой са доста по-рестриктивни от тези у нас", добави Горанов.
Правителството предвижда и други промени по отношение на данъците предвиждате. От думите на Горанов става ясно, че те са в три направления.
„Първото е промяната в данъчните закони. То е свързано с хармонизиране с европейското законодателство. Втората голяма група е свързана с подобряване на контрола и намаляване на възможността за избягване на облагане, а третата голяма група мерки са свързани с намаление на административната тежест и подобряване на обслужването. В различните закони се предвиждат различни мерки. Например по отношение на ДДС измененията, които ще предложим са свързани с удължаване на срока за прилагане на режима за обратно начисляване по отношение на търговията със зърно. Там срокът е до края на 2015 г., ще предложим да бъде удължен до 2018 г.
По отношение на акцизите вече обявихме намеренията си за промени. Има график за увеличение на акциза върху цигарите в съответствие с европейския регламент, който изисква достигането на минимални нива на облагане до началото на 2018 г. от 90 евро на 1000 къса. Добавени са и някои мерки, свързани с намаляване на възможността за избягването на плащането на акциз за тютюневите изделия.
По отношение на горивата предлагаме изравняване на акцизните ставки за горивата, използвани като моторно гориво с тези на горивата, използвани като гориво за отопление", каза още финансовият министър.