Руснаците определят президента като основна гордост на страната
Секция: Русия
27 Август 2015 20:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руснаците определят президента като основна гордост на страната

/КРОСС/ Една трета от жителите на Русия (34 %) определят за основна гордост на страната президента Владимир Путин. Това показват резултатите от проучване на изследователския център „Ромир“, съобщи РБК.

Броят на руснаците, гордеещи се с президента си, се е увеличил три пъти за последните 12 години. Ако през 2003 г. държавния глава в качеството на повод за гордост са назовали 12 % от анкетираните, то през 2015 г. те са 34 %. По време и на двете проучвания висшият държавен пост в страната заема Владимир Путин.

Степента на гордост от президента е по-голяма сред женската част от населението, отколкото сред мъжката. С държавния глава също така се гордеят повече младите хора (до 24 години) и възрастните (60 години), отколкото хората на средна възраст.

За последните 12 години двойно се е увеличил и броят на гражданите, гордеещи се с народа на страната си – от 16 на 32 %. Третият основен повод за гордост за руснаците са националните традиции, като той също демонстрира силен ръст – от 11 на 25 %.

През последните 12 години се е увеличил и интересът на руснаците към постиженията в областта на военната техника и оръжието. С военните разработки на Руската федерация се гордеят над 19 %  от руските граждани. Тук е мястото да отбележим, че през 2003 г. този показател е бил 1 %. Същият минимален процент демонстрира преди 12 години и възхищението от успехите на руската наука и техника, както и от космонавтиката. През 2015 г. гордостта на руснаците в тази насока е нараснала многократно. Родната наука и техника сега е предмет на гордост за 8% от анкетираните, а космонавтиката – за 10 %.

Сравнението на двете проучвания показва, че през 2003 г. жителите на Русия не са изпитвали гордост от природните ресурси на страната си (0%), а днес това е един от най-популярните отговори (24%).

Значително е намалял и броят на скептично настроените граждани: ако през 2003 г. отговорът „Няма с какво да се гордеем“ са избрали 25% от участващите в проучването, то през 2015 г. повод за гордост от страната си не са открили едва 6% от анкетираните.