Проф. Чуков: В Дагестан и Чечня ври и кипи. Самата Русия е заинтересована в борбата срещу ИД
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Август 2015 07:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Чуков: В Дагестан и Чечня ври и кипи. Самата Русия е заинтересована в борбата срещу ИД

/КРОСС/"По последни данни на руските служби някъде около 1800 руски граждани се бият на страната на „Ислямска държава". Дори четем за засилване на процесите в южните руски републики - Дагестан, Чечня. Там ври и кипи.

Самата Русия е заинтересована в борбата срещу „Ислямска държава", ислямския радикализъм. Ако бъдем честни, още от избухването на поредиците от ислямски пролети, много ясно Русия и Китай декларираха, че не желаят тези процеси да се развиват и продължават. Те имат субекти, републики, които са много силно уязвими. Ние видяхме, че една от най-войнстващи групи в „Ислямска държава" е тази на чеченците. По тази тема можем да говорим ужасно много. Има много сериозен контингент и татари, дори такъв, който е съставен единствено от рускоговорящи."

Това казва в интервю за "Труд" арабистът проф. Владимир Чуков. 

Как Русия ще противодейства на тези процеси, които подпалват федерацията от юг?

В отговор на този въпрос проф. Чуков дава следния интересен пример: "Буквално през август московската полиция за първи път организира лекции за обучение и запознаване на личния състав с историята и традицията на исляма, което е безпрецедентно. Нещо повече. Четем от ислямски източници, че в Русия тече интересен конкурс „Кой е най-ислямският град в Русия?". Това са неща, които дават другата страна на руската действителност - мюсюлманите и тяхната роля в изграждането на руското общество и Русия."