Парното по-евтино с 6-7% от октомври
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Август 2015 08:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Парното по-евтино с 6-7% от октомври

/КРОСС/ Парното и топлата вода ще поевтинеят с 6-7% от 1 октомври, ако цената на природния газ намалее с 13,65% в последното тримесечие на годината. Това прогнозира пред „Труд" Валентин Терзийски, зам.-председател на Камарата на енергетиците в България.
Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов заяви пред журналисти, че най-вероятно природният газ ще поевтинее дори повече от поисканите от „Булгаргаз" 13,65% от октомври. С него общото намаление от началото на годината ще е 30 на сто.
Иванов обаче не коментира как това ще се отрази на цената на топлинната енергия. По предварителни прогнози по-голямо ще бъде намалението в големите топлофикации като софийската, а почти нулево при тези, които работят на въглища като централите в Русе и Перник.
Директното отражение на поевтиняването на горивото трябва да доведе до 8-9% спад в цената на парното, но ако не се отчитат останалите фактори. „Смятам, че КЕВР би трябвало да сложи по-нисък процент на намаление, защото от август 5% от приходите ни отиват към фонда за сигурност на енергийната система, което е голям разход за нас", обясни прогнозата си Валентин Терзийски.
От Асоциацията на топлофикационните дружества в България коментираха, че заради новата такса и намалените цени на тока, който произвеждат нейните членове, дружествата работят на загуба към деветмесечието.
За 2014 г. тя е общо 78 млн. лева, а за десетгодишен период от 2005 г. насам - над 300 млн. лв. От дружествата се оплакват, че нямат достатъчно пари, за да инвестират в нови мощности заради начина, по който се изчисляват цените на отоплението.
Газът все още е скъп за бизнеса
Поевтиняването на природния газ е добре за нас, но ако погледнем какво се случва по света, ще видим, че там намалението е много по-голямо. Това каза изп. директор на торовия завод „Агрополихим" Васил Александров пред „Труд".
По думите му, въпреки прогнозираното общо намаление на цените на синьото гориво с 30% от началото на годината, българските предприятия няма да станат по-конкурентоспособни.
„Една от причините за високите цени на газа у нас е липсата на конкуренция. Ние можем да купуваме предимно от държавната „Булгаргаз", която също купува скъпо газа", каза още Александров.
Въпреки че „Булгаргаз" сама предлага синьото гориво да поевтинее с 13,65% от октомври, за първото шестмесечие на годината компанията отчита загуба от 34,4 млн. лв., показва финансовият й отчет.