Роженската обсерватория – отново пред фалит
Секция: Наука
29 Август 2015 12:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Роженската обсерватория – отново пред фалит

/КРОСС/ Националната астрономическа обсерватория „Рожен" е пред фалит. Няма пари дори за сметките за ток и вода, казват учени пред Нова телевизия. Заплахата от затваряне е реална, а учените се страхуват да не бъде загубена скъпата апаратура. Обсерваторията моли за дарения. Ако спешно не се намерят 264 хил. лв., научните изследвания в най-голямата обсерватория в Югоизточно Европа и туристическите обиколки ще спрат.

Електрическата инсталация не е ремонтирана от 30 години. От спешен ремонт се нуждаят куполите и телескопите, а пораженията, нанесени от дъжд и сняг през годините, са оставили отпечатъци навсякъде. В стаите, където живеят учените, ремонт не е правен повече от 35 години.

Обсерваторията е в хроничен недостиг на средства. През 2012 г. премиерът Бойко Борисов нареди на две министерства - на земеделието и на околната среда - да възлагат задачи на астрономите в обсерваторията в Рожен и срещу извършените дейности да получат сумата, необходима за оцеляване на обсерваторията до края на годината - около 270 хил. лева. „Нито една звезда не трябва да бъде изпусната. Макар и след десет години да се взриви, ядреният синтез трябва да се контролира. Мисля, че няма да пропуснете и звездите, защото това, което ще правите, е да наблюдавате и влиянието върху горите и околната среда", поръча тогава Борисов на учените.