„Урок” – вдъхновен от вестникарско заглавие
Секция: КУЛТУРА
30 Август 2015 17:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Урок” – вдъхновен от вестникарско заглавие

/КРОСС/ Вестникарско заглавие вдъхновило режисьорите и сценаристи на филма „Урок" Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Двамата получиха големия приз на „Аполония" - статуетката „Аполон Таксофорос".

„Филмът е направен по истинска история. Прочетохме вестникарско заглавие и още в първия момент ни връхлетяха образи, сюжети, идеи. Това беше искрата, която ни вдъхнови да напишем сценария", разказа Петър Вълчанов.

Филмът има 29 награди и е обиколил много страни. „Щастливи сме, че се приема добре почти навсякъде. Разбира се, различните нации си имат своя различна специфика и някъде се възприема изключително бурно, с много смях в залата. Въпреки че е драма, филмът има достатъчно комични моменти", каза Кристина Грозева. Тя обясни, че в Гърция, Испания и Канада лентата била приета много бурно. В Япония филмът се е гледал с изключително напрежение и коментарите били, че е изключително натоварващ и с много тръпка.
Двамата автори разкриха, че вече са приключили снимките за следващия си филм, чието работно заглавие е „Залог". „Пак сме съавтори, а „Урок" го оставихме някак си да си живее сам, вече порасна", посочи Петър Вълчанов.