Започва приема на документи за участие в референдума
Секция: ПОЛИТИКА
31 Август 2015 08:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва приема на документи за участие в референдума

/КРОСС/От днес до 14 септември Централната избирателна комисия /ЦИК/ приема документи за регистрация на инициативни комитети, партии и коалиции за участие в информационно-разяснителната кампания за референдума.

Въпросът е да има ли или не електронно гласуване. Успоредно с това, до 9 септември, продължава регистрацията за участие в местните избори.

Кампанията за референдума съвпада с тази за местна власт.

Изборите и референдумът са насрочени за 25 октомври, заедно с тези за кметове и общински съветници.

Референдумът ще е валиден, ако гласуват толкова хора, колкото на последните парламентарни избори и от тях 50% плюс един отговорят с "да" на въпроса.

В парламентарните вот миналата година гласа си заявиха 3 500 585 души. Толкова трябва да стигнат до урните и на 25 октомври, за да е валиден референдумът. Освен това поне половината от тях да са отговорили положително.

Ако обаче са гласували по-малко гласоподаватели, отколкото избиратели в последните избори за НС, но поне 20% от тях са отговорили с "да", предложението се внася в НС за разглеждане, посочи пред БНТ Камелия Нейкова - говорител на ЦИК.

"За" или "против" електронното гласуване може да агитират както партии и коалиции, така и инициативни комитети.

Българите в чужбина ще могат да гласуват в повече избирателни секции. Освен в дипломатическите и консулските представителства, те ще могат да пуснат гласа си и на други места, стига преди това поне 40 души са заявили, че ще участват във вота.

Ще има така наречените автоматични избирателни секции - това са секциите, където в предходни пет години при избори са гласували поне 100 избиратели и техният брой е над 400 - това са автоматичните, посочи още Нейкова.

За референдума ще гласуваме с отделна бюлетина. Тя ще е добре защитена от фалшификации .

Така ще изглежда бюлетината, с която ще гласуваме в националния референдум. Въпросът, на който трябва да се отговори с "да" или "не". Гласуването е със знак Х или V, така както ще гласуваме в изборите и отбелязано с химикал, пишещ със син цвят, обясни говорителят на ЦИК.

След като отбележим предпочитанията си, бюлетината се поставя в плик и се пуска в урната.