Над 500 букови дървета са незаконно отсечени край Пирдоп
Секция: ИКОНОМИКА
31 Август 2015 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 500 букови дървета са незаконно отсечени край Пирдоп

/КРОСС/ Държавни и частни гори са изсечени край Пирдоп. Склоновете в района са останали без растителност, въпреки че според разрешителните трябва да бъдат отсечени само 20% от дърветата, съобщава ВTV.

Смолско и Камено са два от центровете за добив на масивна дървесина и дърва за огрев в Пирдопска област. Там от години работят стотици частни фирми. Според местните много от тях обаче не се съобразяват със закони и наредби. Всяка година Мария Хранова разбира кога започва дърводобивния сезон от поредното срутване на каменния й дувар. Поредният случай на произвол на частна фирма за добив на дърва беше констатирана и през изминалата седмица. В землището на съседното село Смолско цели хълмове вече са оголени. Според специалисти там дърво няма да поникне в следващите 100 години.
Под резачките падат над 500 незаконно отсечени бука, което е повече от 16 дка насаждения. На един от парцелите, за който няма издадено разрешително за сеч, частната фирма навлиза редовно и изсича хиляди дървета. Това се разбира и от марките, поставени от контролните органи. От горското са категорични, че ще наложат максималната глоба от 10 хил. лв. на дърводобната компания.
Оказва се обаче, че дървесината, която е била отсечена, е скъпа и фирмата нарушител най-вероятно е продала добива си за много по-голяма сума от тази, с която е глобена. Букът, който се използва най-вече за изработване на детайли, мебели, ценна дървесина, така и за огрев това, е една от най-желаните и котирани дървесни видове. На корен може да стигне до 60-70 лв. и може да се предположи, че ако са отсекли 300 куб. м такава дървесина е около 20 хил. лева. От скоро сигнали за незаконна сеч може да бъдат подавани и на телефон 112.