Бареков даде Яне Янев на главния прокурор за търговия с влияние
Секция: ПОЛИТИКА
31 Август 2015 12:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бареков даде Яне Янев на главния прокурор за търговия с влияние

/КРОСС/Както беше обещал предварително, евродепутатът и лидер на ББЦ Николай Бареков даде на главния прокурор премиерския съветник по корупционните въпроси Яне Янев за търговия с влияние, оклеветяване и заплаха. Повод за сигнала, който Бареков внесе днес в прокуратурата е изявлението на Янев пред столичен сайт, че съвсем скоро прокуратурата ще вкара в съда дело срещу лидера на „България без цензура". Лице, облечено в изключителна държавна власт, отправя публична заплаха и анонсира Ваше действие през качеството си на висш чиновник в Министерски съвет срещу представител на опозицията, се казва в сигнала до Сотир Цацаров.

В документа се посочва, че Янев твърди, че разполага с тайна информация от „кухнята" на Главна Прокуратура за „отзоваването" на Бареков от Европейския парламент и привличането му като подсъдим в срок, съвпадащ изцяло с предстоящата предизборна кампания.

"Ако има канал, по който политическата власт в България работи като шапка на прокуратурата за обстрелването на политически неудобни личности, то това е противозаконно и противоречи на основния закон на Р България, който е дефинирал разделението на властите. В случая е налице погазване на закона, след като представител на изпълнителната власт /г-н Яне Янев/ поставя ултиматуми и заповядва на независимата съдебна система, в случая прокуратурата. Премиерският съветник Яне Янев е извършил престъпление по оклеветяване и заплаха, като публично, чрез медиите, е заплашил хора, защитени с европейски имунитет от съдебна саморазправа преди Вашата институция да е предприела каквото и да било запитване срещу мен и моя имунитет пред компетентните европейски власти", пише Бареков до Цацаров.
"Сезирам Ви за класически случай на търговия с влияние, в който премиерски съветник използва институцията си и очевидно близките си работни връзки с прокурори, за да сипе заплахи и да изнудва политически лица".