Стопанин направи болната си от бруцелоза коза на консерви
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Август 2015 17:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стопанин направи болната си от бруцелоза коза на консерви

/КРОСС/ Стопанин консервира в буркани заразена с бруцелоза коза, за да я спаси от евтаназия. Случаят е от кочериновското село Мурсалево, където в над 10 стопанства са открити болни животни.
За стореното мъжът ще трябва да плати 150 лв. глоба.
Научил, че животното е болно от бруцелоза, за да не го загуби, от мъка Сотир Шушков го заклал, след което го консервирал в буркани и почерпил приятели с пържоли на скара.
Въпреки че след термична обработка месото не е опасно за консумация, има други рискове.
"Той, няма право да обработва болно животно, да го коли, защото субпродуктите, получени от това животно - кожа, крака, глава, мястото на клането... Всичкото това нещо е контаминирано с бактериите и представлява източник за заразяване на хора и други животни", обяснява д-р Емил Гъгнев от Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил.
Разтроен от случилото се в малката му ферма, Сотир отказа коментар. Съседите му също са притеснени.
Над 30 са заразените с бруцелоза стопани на животни в общините Рила и Кочериново. Продължават ежедневните проверки от ветеринарите във фермите. Специалистите са категорични, че опасността от болестта не е отминала, а консумацията на мляко и производните му от заразени животни крие опасности за здравето с необратими последици, информира ТВ7.