Отмениха глобата на адвокат, осъден за клевета при пледоария
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Август 2015 20:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отмениха глобата на адвокат, осъден за клевета при пледоария

/КРОСС/ Върховният касационен съд /ВКС/ е отменил глоба от общо 3500 лв наложена на адвокат Венцислав Точков от Велико Търново. Защитникът бе осъден с глоба от 1500 лв и 2000 лв граждански иск за клевета при пледоария по време на частно дело срещу 80-годишен мъж от Свищов. Дядото бил изправен пред Темида от граничен полицай от крайдунавския град. Решението на ВКС е от 28 август и е по първото по рода си възобновено дело от върховни магистрати по искане на главния прокурор Сотир Цацаров.
Служебният защитник от старата столица бе осъден от Окръжния съд в Русе на 20 юни 2014 г по жалба от граничния полицай. Делата за обида и клевета у нас не подлежат на ревизия от ВКС и наказанието за адвоката влиза в сила. След това той поиска възобновяване, което подеха правозащитни институции у нас.
Адвокат Венцислав Точков бе осъден на втора инстанция за думите си:"Подзащитният ми е близо 80-годишен пенсионер,страдащ от тежка форма на диабети с видимо от представените доказателства по делото с психични проблеми.Тежкото му здравословно състояние и емоционално състояние е причинено основно от психически тормоз, нанесен му през годините от частния тъжител".
"Истината възтържествува.Това не е победа само за мен,а и за всички прависти и граждани на България. Завели сме с адвокат Михаил Екимджиев дело срещу държавата в Страсбург. Не смятат да се отказвам от него, защото месеци наред бях подложен на стрес", коментира адвокат Точков.
Междувременно обаче старецът, на когото търновският юрист бил защитник се е самоубил. Трагедията се разиграла преди около месец, докато Асен Христов бил на лечение в болницата в Свищов. Дядото скочил от етажа, където бил настанен заради психични проблеми.В момента в Окръжната прокуратура във Велико Търново върви разследване за смъртта заради склоняване към самоубийство.
Историята между Асен Христов и граничния полицай Боян С. от Свищов е от пролетта на 2007 г. Тогава пенсионерът сключил договор с полицая за покупко-продажба на имот в Свищов. След това между двамата възникнали разногласия и дядото поискал сделката да бъде разтрогната. Година по-късно ВКС провъзгласил нищожността и, а това довело до открит конфликт между двамата мъже. В края на 2008 г. Асен Христов получил осъдителна присъда заради закана за убийство, след което започнал да се жали пред различни инстанции. Това провокирало Боян С. да заведе 5 наказателни дела от частен характер за 3 г срещу стареца.
За служебен защитник на едно от тях бил определен адвокат Точков. Заради отвод на съдии от Свищов, делото било гледано в Районния съд в Бяла, а след като излязло решението, последвало обжалване в Русе. По време на съдебно заседание пред Окръжния съд в Русе на 3 октомври 2013 г. Точков защитил беловласия си клиент, като казал, че "тежкото му състояние е в резултат на психически тормоз, нанесен му през годините от частния тъжител". Това засегнало полицая и той завел дело срещу адвоката. Русенският районен съд оневинил служебния защитник, но Боян С. обжалвал пред Окръжния съд в Русе, който отредил точно обратно и осъдил адвоката, пише "Труд".