Казанлък е сред потенциалните градове за представителство на АвтоВАЗ у нас
Секция: Автомобили
31 Август 2015 20:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Казанлък е сред потенциалните градове за представителство на АвтоВАЗ у нас

Казанлък /КРОСС/ Ще разговарям с генералния директор на АвоВАЗ веднага, щом се върнем в Толияти и ще му разкажа за Казанлък. Надявам се АвтоВАЗ да има особено отношение към Казанлък при избора на представителството си за продажба на автомобили в България, което предстои да се създаде до няколко месеца, отговори пред камерата на Kazanlak.com кметът на побратимения ни руски град Сергей Андреев. Той, заедно с делегация от Кметството и Думата на Толияти бе гост на Тракийските празници по покана на кмета на Казанлък Галина Стоянова.
На около 7-8 хил. евро е паднала вече цената на произвежданите в братския ни град руски автомобили, стана ясно по време на прощалната вечеря, дадена от кмета на Казанлък за руските гости. Преди това Андреев и Стоянова споделиха в интервю за Kazanlak.com основните насоки в новия меморандум за партньорство между двата ни града, подписан в 20-тата годишнина от сътрудничеството тази година.
„Нашите отношения се развиват вече 20 години, но през последните 3-4 години, откакто г-жа Галина Стоянова е кмет на Казанлък почувствахме особено отношение и особено добро развитие на взаимоотношенията между двата града", подчерта Андреев.
Той очерта три направления в сътрудничеството. Първо е партньорството в областта на културата, образованието и спорта. Второто е икономическата полза, която може да донесе рекламата на Казанлък в Толияти - ето, ние посещаваме вашия Празник на розата, Тракийските празници, ще разкажем на нашите граждани за да ги посетят и те, обясни кметът на Толияти. Третата връзка е, че руският и българският народ са много близки един на друг и когато два града като Казанлък и Толияти си сътрудничат, това развива дружбата между народите. Бих допълнила г-н Андреев, добави Галина Стоянова, че връзките между казанлъчани и Русия са много дълбоки -много казанлъчани са учили в Русия и работили там, което е свързано с нашата военна индустрия. Идната събота на язовир Копринка ще се проведе традиционния събор на училите и работилите в Русия, съобщи още кметът на Казанлък.
Нова идея е възникнала при сегашното посещение на делегацията от Толияти, свързано с Болницата в Казанлък, разказа Галина Стоянова. В разговорите между директора на казанлъшката и директора на една от болниците в Толияти, който е общински съветник и участва в делегацията, са установени много възможности за партньорство, включително и тристранно с американската болница "Дюпон", с която казанлъшката вече си сътрудничи."Това разбира се е много добра перспектива," добави Стоянова.
„Разговарял съм лично с президента на АвтоВАЗ по повод специалните ни отношения с градовете побратими на Толияти", отговори на въпроса ни Сергей Андреев. В близките 2-3 месеца, АвтоВАЗ трябва да определи някоя голяма компания, която да му стане партньор в България, съобщи кметът. „Утре, когато се завърнем в Толияти, ще разговарям с президента (на АвтоВАЗ - бел.р.) и ще му разкажа колко много стари автомобили на АвтоВАЗ има в Казанлък, а не съм видял нови автомобили. И ако хората карат старите автомобили на АвтоВАЗ, навярно биха карали и новите. Надяваме се, че ще намерим начин Казанлък да играе особена роля в продажнбата на продукцията на АвтоВАЗ в България," подчерта кметът на Толияти Сергей Андреев.
Кметът Сергей Андреев е за втори път в Казанлък. Той посети града за пръв път през 2012 г, също по време на Тракийските празници. Част от гостите в делегацията са били тук и по време на Празника на розата през последните няколко години. Руските побратими споделиха, че се чувстват вече като у дома си в Казанлък. Естествени и непринудени, в събота гостите от делегацията с удоволствие изкачили пеш 3-километровата еко-пътека до Магалита над Бузовград и отново пеша се върнали. А вчера решиха да се повозят на туристическото влакче до Розариума и обратно на площада, където послушаха прави сред казанлъчани джаз-музикантите и не се възползваха от официалните седящи места.