Онкоболни останаха без лекарство
Секция: Здраве
31 Август 2015 20:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Онкоболни останаха без лекарство

София /КРОСС/ Изчезна лекарство за онкоболни. Медикаментът трябва да се пие всеки ден от стотици пациенти. Става въпрос за лекарство, което всеки месец пият около 300-та пацинети. То се поема изцяло от здравната каса.
На 5 август притежателят на разрешението за употреба уведомява касата, че ще има проблем с доставките. Лекарството вече липсва от аптечната мрежа у нас, а за да го заменят за друго пациентите трябва да извървят не лек бюрократичен път и да чакат с дни, дори седмици.
В писмен отговор до bTV-и, министерството и касата обясниха, че са уведомени за проблема от притежателя на разрешението за употреба. Причината била - изоставане с графика на изпълнение на заявки към производителя.
Пациентите могат да заменят лекарството с друго, без да доплащат. За целта обаче трябва да отидат при лекуващия ги специалист за нов протокол, който касата да завери. Оттам да се посетят и личния лекар за нова рецепта, с която пък да отидат в аптеката.
За да не минава по бюрократиния ред, Орлин Йовев, син на София, купува заместителят свободно от аптеката. Струва 60 лева. Иначе, процедурата по замяна на лекарството отнема няколко дни. Ако пациентът живее в малко, отдалечено населено място, може да отнеме и седмица, дори повече.
Всичко се повтаря когато липсващото лекарство се появи и пациента иска да се върне на него. В случая - то ще се появи през октомври.
Процедурата, от която се оплакват пациентите е такава, тъй като в протоколите им се вписва конкретно лекарство, неготово търговско наименовани, а не т.нар. международно непатентно наименование, което би позволило автоматичната замяна в аптеката.