Кметствата в Кърджалийско се увеличават със 142
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Август 2015 21:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кметствата в Кърджалийско се увеличават със 142

Кърджали /КРОСС/ Със 142-ма ще се увеличат кметовете на населени места в област Кърджали на предстоящите местни избори. С това тяхната бройка ще нарасне до 383, обявиха на нарочна пресконференция кметовете на седемте общини в Кърджалийска област.
В писмо до ЦИК, председателя на НС, вицепремиера по европейските фондове и икономическа политика и областния управител те са поставили 4 конкретни въпроса, свързани с противоречия в изборното законодателство. Такива имало между Избирателния кодекс и закона за административно и териториално деление в България. Според новите разпоредби махали в Кърджалийско трябва да станат кметства. В близо 10 села пък живеят по-малко хора от необходимото за образуване на секция, обясниха градоначалниците.
Според законодателството населени места с население над 100 души придобиват статут на кметства и в тях следва да се проведат избори, уточниха кметовете. По думите им в по-голямата част от селата няма сграден фонд, където да встъпят в длъжност новоизбраните управници, предаде Дарик.
Ако трябва да бъдат изградени и обзаведени сгради, ще са необходими по груби сметки близо 7 млн.лв. Другият вариант е кметства на колела - във фургони, обясниха кърджалийските кметове.