Неолитното селище в „Слатина” става туристическа атракция
Секция: Туризъм
01 Септември 2015 08:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Неолитното селище в „Слатина” става туристическа атракция

/КРОСС/Прочутото неолитното селище в столичния квартал „Слатина" ще се превърне в една от туристическите атракции на столицата през следващата година. Това съобщи за "Новинар" кметът Йорданка Фандъкова.

Селището е на 8000 години и е най-старото в Софийското поле. Някога е било много голямо - около 80 дка, но е разрушено през 70-те години при строителството на спортния комплекс „Червено знаме", а след това и на трамвайна линия номер 20.

Сега са останали около 8 дка. Според учените уникалното при него е, че в резултат на археологическите проучвания бяха разкрити останките от 9 сгради с много големи размери, което не е характерно за подобни селища.

Плановете на общината са следващата година да бъде одобрен проект за разкриване и консервация на античните руини и облагородяване на мястото. За целта в момента се изготвя подробен устройствен план на района. Ще бъде изработен и специален туристически маршрут, който ще включва селището, съобщи за „Новинар" кметът Фандъкова.

Част от откритите там експонати - брадви, тесли, брусове, точила, стотици кремъчни ножове, стъргалки за кожа, прасърпове за жътва и косене, тежести за тъкачни станове пък ще бъдат изложени в новия Музей за история на София, който ще бъде открит на 17 септември.

Непосредствено до селището ще бъде изграден и туристически център. Идеята е в него ученици да провеждат занятията си по история. Превръщането на неолитното селище в туристическа атракция ще се подпомогне с пари от общинската програма „Култура".

С нея вече беше финансирано разкриването на гробницата на Хонорий до църквата „Света София", проучванията на „Западната порта", на крепостта „Урвич" и манастира „Мария Магдалена", както и разкопките под площад „Света Неделя", които започнаха в началото на август. Търсенето на двореца на император Константин ще продължи и следващото лято, увери Фандъкова. "Със сигурност ще осигурим средства по програма „Култура" за реализацията на втория етап на проекта", обеща кметът.

Фандъкова подчерта, че през последните години общината е вложила над 8 милиона лева за разкриване на културно-историческото наследство на града. От 1 септември започва оборудването на нов туристически информационен център в подлеза на хотел „Балкан" („Шератон"). Очаква се той да заработи до края на септември и да предоставя информация на гостите на града. За първите 6 месеца на годината столицата е била посетена от 500 000 туристи, 300 000 от които са от чужбина. Най-голям интерес към нашата страна проявяват германци, гърци, англичани, италианци, турци и американци. За първите 6 месеца на годината е скочил ръстът на туристите от Израел, Украйна, Япония и Китай.