Лидерите на гръцката и турската част на Кипър ще преговарят за обединяването на страната
Секция: СВЯТ
01 Септември 2015 08:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лидерите на гръцката и турската част на Кипър ще преговарят за обединяването на страната

/КРОСС/ Днес в защитената зона на ООН в Никозия ще бъдат възобновени преговорите между лидерите на гръцката и турската част на Кипър - Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ. И двете страни декларираха, че периодът до края на годината ще бъде решаващ за обединяването на страната, съобщава БНР.

С днешната първа среща преговорите за решаването на Кипърския въпрос навлизат в нова фаза. В следващите месеци трябва да се постигнат конкретни споразумения по най-спорните и ключови глави.
Двамата лидери ще продължат обсъждането на изключително важния и чувствителен въпрос за собствеността. Постигането на договореност за процедурата за връщане на имоти или обезщетяване на бежанците от двете части на разделената страна се оценява като ключово за напредъка в преговорите и по други аспекти на Кипърския проблем, като заселниците от Турция, територията на двете общности, икономиката и мястото на гарантите Великобритания, Турция и Гърция.

На последната си среща през юли Анастасиадис и Акънджъ се договориха за признаването на индивидуалното право на собственост и декларираха, че правата на всички собственици на имоти, както и на сегашните им ползватели ще бъдат спазени в рамките на споразумение. На днешния кръг от преговорите ще се дискутира формулата и специфичните критерии, по които ще се уреждат тези въпроси.

Преговорните глави за територията, управлението на бъдещата обединена държава, сигурността и гаранциите ще бъдат основните акценти в следващите заседания на двамата лидери.

Целта на правителството на Кипър е да се постигне споразумение по всички глави, което да отговори на очакванията и да бъде от взаимна полза за всички кипърци - кипърски гърци и кипърски турци, без победители и победени, създавайки перспектива за съвместен просперитет и сътрудничество, заяви правителственият говорител Никос Христодулидис.