Стотици имигранти достигнаха Бавария снощи
Секция: СВЯТ
01 Септември 2015 12:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стотици имигранти достигнаха Бавария снощи

/КРОСС/ Стотици имигранти достигнаха Бавария снощи, след като унгарската полиция изненадващо спря да пречи на бежанците на жп гара в Будапеща да се качват на влаковете в западна посока. Само до полунощ в Розенхайм и Мюнхен пристигнаха между 500 и 600 души, посрещнати от местни жители с вода и храна. Още поне 3 хиляди са във Виена и чакат влакове за Германия. Само осем афганистанци са поискали убежище в Австрия. Потокът бежанци е устремен към Бавария. Много от новодошлите изказаха благодарност на Германия, която според тях се е съгласила да приеме всички бежанци от Сирия.

„Избухна кола-бомба, тук ме простреляха, и с брат ми решихме да напуснем Сирия. С по-малкия ми брат искаме по-добър живот, да продължим да учим. Аз учех за строителен инженер в университета в Дамаск," сподели един от първите пристигнали бежанци в Мюнхен.

Наложи се Германия да реагира бързо и да обяви, че Дъблинското споразумение не е отпаднало. Според него бежанците трябва да бъдат регистрирани или връщани в първата страна от ЕС, в която влязат. Въпреки това новодошлите няма да бъдат връщани. Германският вътрешен министър Томас де Мезиер ще изясни с унгарския си колега днес как ще се процедира от сега нататък.