Стартира масовото производство на руските процесори Байкал-Т1
Секция: Технологии
01 Септември 2015 14:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стартира масовото производство на руските процесори Байкал-Т1

/КРОСС/ Експертният съвет на руския Фонд за развитие на промишлеността (ФРП) одобри отпускането на кредит на “Байкал Електроникс” за започване масовото производство на руските процесори Байкал-Т1, пише kaldata.com.

Руските чипове Байкал-Т1 съдържат две ядра и работят при тактова честота 1,2 GHz. Използвана е MIPS архитектура, а според производителя, чипът отговаря на най-съвременните изисквания към производителността и консумацията на електрическа енергия. Използван е 28 нанометров технологичен процес, а в чипа са интегрирани контролер за DDR3-1600 памет, 10 Gb Ethernet, 1 Gb Ethernet, PCIe Gen.3, управление на SATA 3.0 и USB 2.0 портове.

За последния етап от започване производството на процесорите Байкал-Т1 е необходимо финансиране в размер на 778 милиона рубли. ФРП е одобрил петгодишен кредит в размер на 500 милиона рубли с 5% годишна лихва. Още 278 милиона рубли дава създателят на мощни компютърни системи “Т-платформи”, който контролира 75% от акциите на “Байкал Електроникс”.

До 2020 година “Байкал Електроникс” възнамерява да произведе 5 милиона процесори, които са достатъчни за връщането на кредита. Новите чипове могат да се използват в промишлената автоматизация, струговете с цифрово програмно управление, мрежовото оборудване и други.