Зловреден код заразява отключени iPhone-и
Секция: Технологии
01 Септември 2015 18:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зловреден код заразява отключени iPhone-и

/КРОСС/ Зловреден код, който е насочен към отключени от потребителите iPhone-и, вече е откраднал имената и паролите на над 225 хил. акаунта за услугите на Apple, съобщава онлайн изданието Ars technica.
Вирусът KeyRaider атакува телефони на Apple, на които е бил извършен т.нар. jailbreak, или отключване на софтуера на iPhone, за да може да се инсталират хакнати приложения, които иначе са платени, както и да може да се използва с карти на други оператори и т.н. Apple е против тази практика и не признава гаранцията на устройства, които са били отключени.
KeyRaider се разпространява чрез приложения в онлайн магазина Cydia, до който се получава достъп именно след отключване на iPhone чрез jailbreak. Вирусът е открит от специалисти на компанията Palo Alto Networks, които са го засекли в 18 държави.
Най-често зловредният код краде имената и паролите на потребителите за техните акаунти в Apple. Има и немалко случаи, когато вирусът е блокирал смартфона и е искал откуп, за да го отключи. Вече са засечени и извършени онлайн покупки чрез профилите, чиито имена и пароли са били откраднати. Освен това в интернет се разпространяват и софтуерни добавки, които позволяват на други потребители да се възползват от крадените данни и да плащат в приложения чрез тях.
От компанията не посочват начин за справяне с вируса. Те препоръчват да не се използват методите за отключване на iPhone, освен ако не се правят от добре запознати и опитни хора, които да могат да проверяват какъв код инсталират на телефоните си, пише "Дневник".