МОН финансира 115 училища зад граница
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Септември 2015 21:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МОН финансира 115 училища зад граница

София /КРОСС/ 115 училища, школи, културни центрове и ансамбли зад граница, в които учат близо 10 хил. ученици, ще получат от Министерството на образованието 1.44 млн. лв. за подобряване на учебната среда, качеството на обучението и за съхраняване на националната идентичност. Това показват данните на МОН за одобрените проекти по националната програма "Роден език и култура зад граница". 11 са отхвърлените проекти, тъй като не отговарят на изискванията.
Най-много са одобрените проекти на училища и организации от Украйна - 26, следвани от Молдова - 20, и Сърбия - 11.9. Девет са одобрените проекти от Румъния, 7 от Испания, по 8 от Англия и САЩ, по 4 проекта от Италия и Германия и др. По един проект ще изпълняват български училища от Малта, Франция, Канада и др.
Най-крупната сума, която ще бъде дадена, е 37 хил. лв. По толкова са планирани за два проекта на българския културно-просветен център "Аз Буки Веди" в Украйна. Толкова са спечелени и от Българския теоретичен лицей "Васил Левски" в Кишинев, Молдова. Близо 36 хил. лв. ще получат още 9 теоретични лицея от Кишинев, от Тараклийски, Чадър-Лунгски и Комратски регион в Молдова. 35 хил. лв. ще има и за 211-те ученици от гимназия "Тараклия" в Молдова. По 31 хил. лв. са планирани за училище "Ташбунар" от украинското с. Каменка и за Комратския теоретичен лицей "Николай Третяков" в Молдова, а 30 хил. лв. - за училище "Чушмилия" в с. Кринично, Украйна.
Доста по-малко ще получат например българското училище "Родолюбие" в Синсинати (САЩ) - 2800 лв., дружеството на банатските българи в Сърбия - 2700 лв., СОУ "Петър Берон" в Прага (2700 лв.), българското неделно училище "Райна княгина" в Римини, Италия (2300 лв.), две училища към федерацията на българската общност в Румъния - по 200 лв., и др.
Целта на програмата е да подпомогне изучаването на български език и литература, история и география на България от децата от подготвителна група до 12-и клас на българите в чужбина. Средствата са за осигуряване на учебници, тетрадки, учебни помагала и книги от български автори, за подобряване на качеството на обучението, в което се включват възнагражденията на учителите, подготовката на деца от подготвителни групи по български език и на студенти за кандидатстване в български университети и квалификацията на самите преподаватели, както и за съхраняване на националната духовна и културна идентичност на българските граждани по света и опазване на ентокултурната им самобитност. Финансират се и извънкласни дейности - вокални групи, танцови и театрални състави, създаване на клубове по интереси и др.
Крайният срок за изпълнение на програмата е 30 юни 2016 г., а заложеният бюджет - 1 млн. лв. Одобрените проекти обаче са за 400 хил. лв. повече, което означава, че вероятно ще се наложи МОН да пренасочи средства от по-малко популярни програми.

ОТЧЕТ

Миналата година по програмата са класирани 60 проекта от 17 държави, по които са се обучавали 6293 ученици. Повишаването на ефективността от обучението на децата и създаването на условия за успешното им интегриране към родната образователна система след завръщане в България са част от отчетените от МОН резултати по програмата, пише "Сега".