Започва новата парламентарна сесия
Секция: ПОЛИТИКА
02 Септември 2015 07:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва новата парламентарна сесия

/КРОСС/Днес е първият работен ден на народните представители след лятната ваканция. В началото на пленарния ден депутатите ще обявят от парламентарната трибуна приоритетите си за четвъртата сесия на 43-ото Народно събрание. Очаква се акцент в изказванията да бъдат предстоящите местни избори на 25 октомври. Съдебната реформа и поправките в конституцията също ще бъдат сред приоритетите на управляващите ГЕРБ и Реформаторски блок, а БСП ще заложи на социалния дух на ангажиментите си и ще предложи своя алтернатива за бюджета за 2016 г.

Възможността за традиционните изявления може да бъде отнета на групата на Български демократичен център, тъй като петима от общо 14-те депутати на групата обявиха, че я напускат в последния ден преди ваканцията. Това са Светлин Танчев, Георги Ковачев, Борислав Иглев, Румен Йончев и Явор Хайтов. Според правилата на депутатите парламентарна група може да се формира при най-малко 10 депутати. Така Народното събрание ще започне новия сезон със седем вместо с осем групи.

Първо заседание от новата парламентарна сесия обаче няма да открие председателят на НС Цецка Цаче­ва, тъй като е на служебно посещение в САЩ, където участва в международен фо­­рум на жените председатели на парламенти.

В програмата на парламента за днес са предвидени и два часа за т.нар. блиц контрол. Въпроси ще бъдат задавани към премиера Бойко Борисов и четиримата му заместници. Всяка парламентарна група ще има възможност да зададе по два въпроса към ръководителите на правителството, като се очаква от левицата да питат за сливането на спешната помощ в София-град и София-област.

Проектопрограмата на парламента за тази седмица предвижда депутатите да продължат дебатите на първо четене на антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева, които бяха прекратени заради поцедурни хватки в последния работен ден преди ваканцията. Според левицата това е фиктивно действие, но създава сериозни възможности за политически контрол върху корупцията - с начина, по който ще се избира този орган - политически, с вида на този орган - едноличен, с възможността анонимните сигнали да обосновават предприемане на определени действия и с възможността на органа кои анонимни сигнали да придвижи и на кои сигнали да не се обръща внимание.

Парламентът трябва да започне тази седмица и гласуването на второ четене на новия закон за предучилищното и училищното образование, който трябва да е приет до края на годината.