Ракетата „Союз-ФГ“ с новия екипаж стартира към МКС от Байконур
Секция: Наука
02 Септември 2015 08:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ракетата „Союз-ФГ“ с новия екипаж стартира към МКС от Байконур

/КРОСС/ Ракетата-носител „Союз-ФГ“ с космическия кораб “Союз ТМА-18М”, на борда на който се намира новият екипаж на МКС, стартира от „Гагаринския старт“ на космодрума Байконур, съобщи кореспондент на РИА Новости.

„Ракетата-носител стартира в предвиденото време – 7.32 мск. След около 9 минути се очаква извеждането на космическия кораб в орбита и отделянето му от третата степен на ракетата“, обявиха от космодрума.

На МКС лети новият екипаж в състава на космонавта Сергей Волков (Роскосмос), казахстанския космонавт Айдин Аимбетов и астронавта от Европейската космическа агенция Андреас Могансен.

Продължителността на полета на “Союз ТМА-18М” към МКС ще бъде не шест часа, както бе планирано по-рано, а две денонощия. Това решение, според Роскосмос, е продиктувано от факта, че е най-безопасно и надеждно. Стиковането на кораба със станцията е пренесено от 2-ри на 4-ти септември.

От Роскосмос поясниха, че на 26 юли на МКС е била изпълнена маневра за отклоняване от отломки от космически боклук с повдигане на орбитата на станцията, което е довело до съществена промяна на балистичните условия и е изисквало коригиране на плана за маневриране на МКС.